Zapečená zelenina, akú ste ešte nejedli

Zdieľať
zapekaná zelenina
Zapečená zelenina, akú ste ešte nejedli Foto: depositphotos.com

Aj tým najväčším odporcom zeleniny sa bude tento recept páčiť! Objavte tajomstvo chutnej zapekanej zeleniny, ktorá si získa každého.

Zapekaná zelenina a iné pokrmy predstavujú ideálnu voľbu pre každého, kto hľadá chutný a zároveň nenáročný spôsob, ako pripraviť jedlo. Či už máte radi sofistikované recepty s precíznym výberom ingrediencií, alebo uprednostňujete jednoduché a rýchle riešenia „z toho, čo dom dá“, zapekacie nádoby vám prídu vhod v oboch prípadoch.

Medzi najčastejšie používané suroviny patria zemiaky, cestoviny, ryže, bulgur, ale nebojte sa experimentovať aj s rôznymi druhmi mäsa, údenín, rybích filé či širokej škály zeleniny. Na spojenie týchto ingrediencií môžete využiť vajíčka, smotanu, bešamel alebo si vybrať z množstva kvalitných syrov. A pre tých, ktorí dávajú prednosť vegánskej strave, existuje množstvo rastlinných alternatív, od náhrad mäsa a syrov po tempeh či tofu v rôznych variantách. Na vytvorenie krémového efektu môžete použiť sójové, ovsené alebo ryžové smotany.

jedlo v zapekacej mise
Zapečená zelenina, akú ste ešte nejedli Foto: depositphotos.com

Zeleninový nákyp so šunkou a bešamelom

Čas prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

  • 500 g karfiolu
  • 500 g brokolice
  • 200 g šunky alebo slaniny
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 250 ml vývaru z karfiolu a brokolice
  • 250 ml mlieka
  • mleté biele korenie
  • muškátový oriešok
  • 4 vajcia
  • 100 g strúhaného čedaru
  • strúhanka
  • maslo na vymazanie formy

Príprava:

  1. Umytý karfiol rozoberte na malé ružičky, brokolicu na väčšie ružičky. Potom ich vložte do hrnca s vriacou vodou a varte 5 minút. Šunku (alebo slaninu) medzitým nakrájajte na kocky.
    Zeleninu vyberte z hrnca, prepláchnite studenou vodou a nechajte v sitku odkvapkať. Vodu z varenia ale nevylievajte – využijete ju pri príprave bešamelu.
  2. Rúru predhrejte na 180 ºC.
  3. Vajcia opatrne rozklepnite a oddeľte žĺtky od bielkov.
  4. V hrnci so silnejším dnom rozohrejte maslo. Prisypte múku, krátko ju speňte a prilejte 250 ml mlieka a 250 ml vývaru z varenia zeleniny. Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte do zhustnutia 10–15 minút.
  5. Bešamel stiahnite z ohňa a vmiešajte doň 4 žĺtky, polovicu syra, korenie a štipku nastrúhaného muškátového orieška. Podľa potreby osoľte.
  6. Zapekaciu misku vymažte maslom a vysypte strúhankou. Vyskladajte do nej ružičky karfiolu a brokolice a pridajte nakrájanú šunku.
  7. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a veľmi jemne ho vmiešajte do bešamelu. Omáčkou potom zalejte pripravenú zeleninu. Povrch posypte druhou polovicou syra.
  8. Vložte do rúry a pečte dozlatista približne 30 minút.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané