Aj tým najväčším odporcom zeleniny sa bude tento recept páčiť! Objavte tajomstvo chutnej zapekanej zeleniny, ktorá si získa každého.
Zapekaná zelenina a iné pokrmy predstavujú ideálnu voľbu pre každého, kto hľadá chutný a zároveň nenáročný spôsob, ako pripraviť jedlo. Či už máte radi sofistikované recepty s precíznym výberom ingrediencií, alebo uprednostňujete jednoduché a rýchle riešenia „z toho, čo dom dá“, zapekacie nádoby vám prídu vhod v oboch prípadoch.
Medzi najčastejšie používané suroviny patria zemiaky, cestoviny, ryže, bulgur, ale nebojte sa experimentovať aj s rôznymi druhmi mäsa, údenín, rybích filé či širokej škály zeleniny. Na spojenie týchto ingrediencií môžete využiť vajíčka, smotanu, bešamel alebo si vybrať z množstva kvalitných syrov. A pre tých, ktorí dávajú prednosť vegánskej strave, existuje množstvo rastlinných alternatív, od náhrad mäsa a syrov po tempeh či tofu v rôznych variantách. Na vytvorenie krémového efektu môžete použiť sójové, ovsené alebo ryžové smotany.
Zeleninový nákyp so šunkou a bešamelom
Čas prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
- 500 g karfiolu
- 500 g brokolice
- 200 g šunky alebo slaniny
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 250 ml vývaru z karfiolu a brokolice
- 250 ml mlieka
- mleté biele korenie
- muškátový oriešok
- 4 vajcia
- 100 g strúhaného čedaru
- strúhanka
- maslo na vymazanie formy
Príprava:
- Umytý karfiol rozoberte na malé ružičky, brokolicu na väčšie ružičky. Potom ich vložte do hrnca s vriacou vodou a varte 5 minút. Šunku (alebo slaninu) medzitým nakrájajte na kocky.
Zeleninu vyberte z hrnca, prepláchnite studenou vodou a nechajte v sitku odkvapkať. Vodu z varenia ale nevylievajte – využijete ju pri príprave bešamelu. - Rúru predhrejte na 180 ºC.
- Vajcia opatrne rozklepnite a oddeľte žĺtky od bielkov.
- V hrnci so silnejším dnom rozohrejte maslo. Prisypte múku, krátko ju speňte a prilejte 250 ml mlieka a 250 ml vývaru z varenia zeleniny. Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte do zhustnutia 10–15 minút.
- Bešamel stiahnite z ohňa a vmiešajte doň 4 žĺtky, polovicu syra, korenie a štipku nastrúhaného muškátového orieška. Podľa potreby osoľte.
- Zapekaciu misku vymažte maslom a vysypte strúhankou. Vyskladajte do nej ružičky karfiolu a brokolice a pridajte nakrájanú šunku.
- Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a veľmi jemne ho vmiešajte do bešamelu. Omáčkou potom zalejte pripravenú zeleninu. Povrch posypte druhou polovicou syra.
- Vložte do rúry a pečte dozlatista približne 30 minút.