Zapečená tortilla. Rýchla a skvelá večera

Zdieľať
Quesadilla s kuracím mäsom
Zapečená tortilla. Rýchla a skvelá večera Foto: www.freepik.com

Tortilly sú viac než len obyčajná placka. V našom článku objavíte, ako ich využiť na rýchlu večeru alebo pestrú desiatu. Navyše vám ukážeme jednoduchý recept na quesadillu, ktorá osvieži váš jedálniček.

Mať doma balíček tortíl je ako nájsť poklad. Znamená to, že máte k dispozícii rýchlu večeru alebo chutnú desiatu do školy či na výlety. Môžete ich naplniť všetkým, čo práve našli vo svojej chladničke a dokonale využiť aj zvyšky jedál.

Tortilla, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne, má svoje korene v dobách Aztékov a Májov. Tradične sa pripravuje z kukuričnej múky, ale variant s pšeničnou múkou vznikol až po príchode európskych imigrantov v 19. storočí. Táto zdanlivo jednoduchá placka ponúka v kuchyni mnohostranné využitie. Výborne chutí čerstvá, naplnená syrom, zeleninou alebo nátierkou a stočená do tzv. wrapu. Je ešte lepšia, keď sa krátko prehreje na panvici, čím sa jej chuť plne rozvinie a cesto spevní, stane sa krásne chrumkavé.

Quesadilla na záchranu obyčajného dňa

Keď po celodennom zhone nemáte chuť stráviť veľa času pri varení, quesadilla je skvelým riešením. Táto zapekaná tortilla plnená mäsom, údeninami, rôznymi druhmi syrov, rajčinovou salsou alebo pikantnou omáčkou využíva to, čo práve máte po ruke – vrátane zvyškov z obeda či z grilovačky. Postačí vám aj šunka alebo slanina a nesmie chýbať syr, ktorý drží všetko pohromade. Skvelý je čedar, ale môžete experimentovať aj s goudou, ementálom alebo v prípade potreby syrom eidam.

Quesadilla s kuracím mäsom, čedarom, kukuricou a paradajkami

Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie na 2 quesadilly:

  • 4 pšeničné tortilly
  • 150 g pečeného kuracieho mäsa
  • 200 g čedaru
  • 85 g konzervovanej kukurice
  • 2 väčšie paradajky
  • 180 g kyslej smotany
  • čerstvá pažítka soľ, korenie

Príprava:

  1. Paradajky umyte, osušte a nakrájajte, z kukurice zlejte nálev.
  2. Čedar nastrúhajte najemno a kuracie mäso nakrájajte (alebo natrhajte) na menšie kúsky.
  3. Kyslú smotanu zmiešajte s nasekanou pažítkou a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Rozohrejte panvicu a položte na ňu tortillu. Potom ju posypte štvrtinou syra, rozprestrite mäso a posypte polovicou krájaných paradajok a polovicou kukurice. Zasypte štvrtinou syra a priklopte druhou tortillou.
  5. Akonáhle sa syr začne roztekať, pomocou obracačky tortilly jemne pritlačte a obráťte na druhú stranu a opečte do zlatista.
  6. Rovnakým spôsobom pripravte druhú quesadillu.
  7. Ostrým nožom alebo krájačom na pizzu rozdeľte quesadillu na trojuholníčky. Podávajte s ochutenou kyslou smotanou.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané