Prenasledujú vás hnilobné vetry? Značne nepríjemnú situáciu by ste nemali nikdy zanedbať!
Plyny, ktoré bežne ľudský organizmus denne vypustí, sú z 99 % bez zápachu. V bežných prípadoch tvoria zvyšné 1% hnilobné vetry, ktoré sú spôsobené fermentáciou baktérií v hrubom čreve a sú charakteristické svojim nepríjemným zápachom. Pokiaľ sa ich množstvo zvýši, býva to často spôsobené nevhodnou stravou, ale často môžu signalizovať aj vážnejšie zdravotné problémy či prítomnosť určitej choroby. Pokiaľ majú plyny silný zápach po hnijúcom mäse alebo vajciach a objavujú sa dlhodobo, je nutné im venovať pozornosť. Nikdy nie je od veci konzultovať svoj stav so zodpovedajúcim lekárom.
Na vine je sírovodík
Potraviny, ktoré konzumujeme, priamo ovplyvňujú skladbu a populáciu baktérií, ktoré žijú v našom hrubom čreve. V prípade nevhodných potravín dochádza k hnilobným procesom, ktoré sú spôsobené baktériami, ktoré rozkladajú nestrávené zvyšky potravy. Počas trávenia potom produkujú naše črevá viac zlúčenín obsahujúcich síru, ako je sírovodík. Práve on je zdrojom nepríjemného a niekedy veľmi silného zápachu. Ktorým potravinám sa radšej vyhnúť a konzumovať ich len v primeranej miere?
Všetko, čo obsahuje síru
Aby ste eliminovali nadúvanie s plynmi s nepríjemným zápachom, vyhnite sa potravinám, ktoré sú bohaté na síru a zároveň aj horšie stráviteľné. Často sú hlavnou príčinou plynov, ktoré sú cítiť po zhnitom vajci. Túto reakciu vyvoláva napríklad brokolica, kel, kapusta, špargľa či cesnak a cibuľa. Rovnako niektoré druhy syrov, ale aj alkohol ako pivo a víno. S citom tiež konzumujte hrozno a strukoviny. Na black liste potravín sú tiež vajcia, mäso a ryby, preto ich vždy jedzte len v primeranom množstve a počas problémov sa im radšej úplne vyhnite.
Potraviny s laktózou
Problémy s nepríjemne zapáchajúcimi vetrami postihuje aj mnoho jedincov s laktózovou intoleranciou. Laktóza je látka, ktorá je obsiahnutá v mlieku, a teda aj vo všetkých mliečnych výrobkoch. Bohužiaľ vysoké percento súčasnej populácie trpí nedostatkom enzýmu potrebného na jej správne trávenie. Dochádza potom k situácii, že laktóza prechádza tenkým črevom bez toho, aby bola postupne po ceste do hrubého čreva riadne vstrebávaná.
Cukor a fruktóza
Podobnými problémami môžu často trpieť aj ľudia so sacharózou, citlivosťou na cukor alebo fruktózou, ktorá je často v čerstvom ovocí.
Strukoviny
Hoci sú strukoviny veľmi výživnou a zdravou potravinou, pre jedincov trpiacich na páchnuce nadúvanie úplne vhodné nie sú. Ide o bohaté zdroje bielkovín, antioxidantov, vitamínov a minerálov, avšak obsahujú aj oligosacharidy. Táto skupina cukrov je pôvodcom nielen nadúvania, ale aj nepríjemnej arómy. Ak si ich teda chcete občas dopriať, radšej si ich vopred namočte a uvarte ich v novej čistej vode. Značne tak znížite množstvo spomínaných oligosacharidov.
Zdroj: www.insider.com, www.mojezdravi.cz, www.prostezdravi.cz