Základné pravidlá na dokonalé muffiny

Zdieľať
muffiny
Základné pravidlá na dokonalé muffiny Foto: www.freepik.com

 Muffiny, tie malé pečené potešenia, ktoré môžu slúžiť ako dokonalý štart dňa, sladká odmena k káve, alebo ako praktická desiatka. Ich príprava je zábavná a variabilná, v tomto článku odhalíme tajomstvá, ako ich pripraviť dokonale a predstavíme aj niekoľko tipov pre netradičné variácie.

Muffiny nikdy nesklamú. Ich príprava je rýchla a jednoduchá, ponúka nekonečné variácie a môžu byť ochutené tým, čo práve nájdete v kuchyni. Majú však svoje zásady, ktoré je potrebné dodržať. Ideálne na raňajky, dezert, desiatu alebo ako maškrta na pikniku, muffiny sú vždy vďačnou voľbou. Základný recept môže byť obohatený o novú príchuť – či už to bude čerstvé alebo sušené ovocie, čokoláda, orechy, škorica, vanilka, alebo dokonca perníkové korenie. Kreativite sa medze nekladú. Avšak, aby výsledok nebol príliš tuhý alebo gumený, je dôležité venovať pozornosť správnemu postupu.

Základným krokom k úspechu je správne zmiešanie ingrediencií. Je dôležité pripraviť si suché a mokré suroviny zvlášť. V jednej mise zmiešajte vajcia s cukrom, pridajte mlieko, kefír, rozpustené maslo, olej, ovocnú šťavu, rozmačkaný banán alebo likér podľa výberu receptu. V druhej mise spojte múku, kypriaci prášok, kakao, mleté orechy, kokos, nasekanú čokoládu, ovsené vločky, či ovocie. Potom suché prísady opatrne vmiešajte do tekutej zmesi. Dôležité je, aby cesto nebolo úplne hladké, malo by obsahovať ešte viditeľné hrudky suchých ingrediencií. Na to vám postačí vidlička alebo lyžica. Potom už len cesto naplňte do formičiek a o chvíľu budú vaše muffiny hotové.

Pre dodatočnú inšpiráciu, skúste do svojich muffinov pridať netradičné ingrediencie ako je zelenina – cuketa alebo mrkva môžu pridať nečakanú chuť a šťavnatosť. Experimentujte s rôznymi kombináciami, aby ste objavili svoje obľúbené.

muffiny s čučoriedkami
Základné pravidlá na dokonalé muffiny Foto: www.freepik.com

Kefírové muffiny s čučoriedkami

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Počet porcií: 12 muffinov

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 ml kefíru
  • 2 vajcia
  • 60 ml oleja
  • štipka soli
  • 150 g čučoriedok

Príprava:

  1.  Rúru predhrejte na 180 °C.
  2.  V miske rozšľahajte vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom, pridajte kefír a olej a krátko premiešajte. Všetky suroviny by mali mať pred spracovaním izbovú teplotu.
  3.  Do druhej misky preosejte múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Potom pridajte čučoriedky.
  4. Suché prísady prisypte k tekutým a veľmi zľahka ich premiešajte. V ceste by mali byť viditeľné malé hrudky múky. Nebojte sa, počas pečenia sa rozpustí.
  5.  Pomocou lyžice vkladajte cesto do košíčkov na muffiny alebo do vymastenej muffinovej formy.
  6. Muffiny pečte 20–25 minút – prepečenosť môžete vyskúšať špajľou. Zapichnite ju do stredu muffinu, a pokiaľ na nej nezostane vlhké cesto, máte hotovo.
  7. Upečené muffiny nechajte vychladnúť a môžete podávať. Zjesť by sa mali do dvoch dní, môžete ich aj zamraziť.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané