Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zabudnite na zdĺhavé škrabanie zemiakov. Možno ich olúpať úplne bez námahy a bez škrabky!

reklama:
šúpanie zemiakov
šúpanie zemiakovwww.gettyimages.com

Zemiaky patria medzi tradičné prílohy. Do slovenskej kuchyne sa zemiaky dostali síce až v 17. storočí v časoch hladomoru, ale od tej doby sú jej neodmysliteľnou súčasťou. Dalo by sa povedať, že dokonca najobľúbenejšie, keby sa len nemuseli šúpať. Aj to je dôvod, prečo zemiaky strácajú v posledných rokoch na obľube, najprv ich zatienili knedle, neskôr ryža alebo cestoviny. Sú však tradičné slovenské jedlá, ktoré si nemožno bez zemiakov predstaviť, preto je lepšie si ukázať spôsob, ako ich olúpať rýchlo a ľahko. A dokonca bez škrabky!

Zemiaky na všetky spôsoby

Existuje veľa spôsobov na prípravu zemiakov. Jedno však majú spoločné, je nutné ich pred konzumáciou zbaviť šupky. A to býva problém. Či už z nedostatku času alebo pohodlnosti si preto ľudia hľadajú za zemiaky náhradu. Ale ruku na srdce, nie sú k rezňu lepšie zemiaky ako ryža? A čo taký zemiakový šalát s vyprážaným kaprom, tam sa náhrada hľadá len ťažko. Čo sa radšej naučiť ošúpať zemiaky bez námahy?

Na lúpanie bez škrabky

Pred prípravou zemiakov  ich musíte poriadne umyť, aby na šupke nezostali nečistoty alebo priamo blato. Po dôkladnom umytí ich vložte vcelku do veľkého hrnca a zalejte vodou, aby boli úplne ponorené. Pridajte čajovú lyžičku soli a dajte variť. Priveďte do varu, potom prehoďte na mierny plameň a varte domäkka. Po dovarení si pripravte misku so studenou vodou, do ktorej vhoďte niekoľko kociek ľadu. Po zliati horúcej vody vložte zemiaky do ľadovej vody. Následne ich stačí vytiahnuť a šupku pomocou prstov zľahka olúpať. Ani škrabku nebudete potrebovať!

Vodu použite na polievku

Okrem jednoduchého olúpania prináša varenie zemiakov vcelku a so šupkou tiež ďalšiu výhodu v podobe väčšieho množstva zachovaných vitamínov. V šupke sa ich totiž koncentruje najviac, v prípade, že to je možné, je vhodná konzumácia zemiakov aj so šupkou. Metódou varenie zemiakov na lúpačku dochádza k menším stratám živín, preto je možné použiť aj vodu, v ktorej sa zemiaky varili na základ polievky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 7. októbra 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.