Kto by nemal rád mikrovlnky? Sú rýchle, jednoduché a varenie s nimi je pre každého nadmieru pohodlné. Mikrovlnné rúry sa používajú už cez 30 rokov a doslova zmenili pohľad celej spoločnosti na spôsob prípravy a ohrevu jedál. Tu je však otázka? Sú mikrovlnky bezpečným a zdravým spôsobom na varenie? Odpoveď znie: „Nie“. Existujú totiž oveľa lepšie možnosti, ktoré zaručia, že živiny v potravinách sa neznehodnotia a tiež, že sa v nich navyše aj nevytvoria rôzne škodliviny.
Čo sú to mikrovlny
Mikrovlny sú formy neionizujúceho elektromagnetického žiarenia. Ionizujúce žiarenie je také, ktoré mení elektromagnetickú štruktúru atómov, ionizuje ich. Alebo laicky povedané, vytrháva z nich elektróny, čím mení spôsob ich interakcie s ostatnými atómami. Röntgenové žiarenie využíva nukleárna medicína v CT-čkách, mamografii či bežných röntgenových prístrojov. Naproti tomu, mikrovlny síce nemenia atómy, ale zvyšujú frekvenciu vibrácie molekúl (zlúčenín viac atómov), ktoré môžu viesť k zmenám vlastností a štruktúry týchto molekúl. Existujú rozšírené názory, že takýto ohrev je pre vaše zdravie nebezpečné.
5 chorôb spôsobovaných mikrovlnkami
Tuto je päť najčastejších zdravotných komplikácií, ktoré vyvolávajú mikrovlnky a konzumácia stravy, ktorá je v nich uvarená.
1. Nespavosť
Mikrovlnky samotné a ich žiarenia narušujú a poškodzujú mozog.
2. Nutričná nedostatočnosť
Všetci vieme, že jedlo z mikrovlnky stráca chuť. Takisto sa v ňom ničia aj mnohé živiny, čo môže viesť k rôznym nedostatkom dôležitých živín v ľudskom tele.
3. Únava
Mikrovlnky a strava nimi upravená môžu spôsobiť únavu, ale aj obezitu (efekt prázdnych kalórií, kedy došlo k zničeniu prospešných živín podľa predošlého bodu).
4. Rakovina
Štrukturálne zmeny molekúl vedú k tvorbe mnohých rakovinotvorných látok v jedle.
5. Srdcový infarkt a cholesterol
Mikrovlnky ničia v potravinách mnohé antioxidanty, následkom čoho sa v cievach hromadí cholesterol a eventuálne to môže skončiť až infarktom alebo mŕtvicou.