Za 5 minút pripravíte dokonalý čokoládový koláč, ktorý všetkých ohromí

Zdieľať
čokoládový koláč
čokoládový koláč Foto: www.shutterstock.com

Pečenie v mikrovlnnej rúre je jednoduché a možno ste ešte netušili, že aj takýto rýchly recept na koláč sa dá pripraviť práve v nej. Ak máte správny recept, tak príprava bude skutočne hračka. Tento čokoládový koláč je toho ideálnym príkladom.

Tento recept musíte vyskúšať!

Nemusíte sa báť, že by išlo o nejaký podvod, aj keď sa možno na prvý pohľad môže zdať, že sa jedná o obyčajnú rýchlovku. Tento spôsob prípravy koláča je veľmi jednoduchý, veľmi rýchly a zvládne ho pripraviť aj dieťa, keď má chuť na niečo sladké. Stačí len, aby mu mama dovolila „pohrať“ sa v kuchyni, dať mu ingrediencie a mikrovlnku.

Tento spôsob je veľmi podobný príprave tzv. „mug cakes“, teda koláčikov v hrnčeku, ktoré sa stali veľmi obľúbené. Tieto koláčiky nie sú len jednoduché na prípravu, ale sú aj neuveriteľne chutné. Ich príprava je hotová za pár minút v mikrovlnnej rúre a nevyžaduje ani vajcia, ani maslo, čo znamená, že je tento recept bez problémov možné označiť za vegánsky.

A kto tvrdí, že tento koláč je najlepší na svete? Všetci tí, ktorí si ho vyskúšali a môžu oceniť, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť. Samozrejme, tento koláč nemôže konkurovať zložitejším zákuskom, ako sú medovníky alebo krémová Sacherova torta, no určite je veľmi chutný a môžete ho podľa svojej fantázie ešte vylepšiť a ozdobiť.

Všetko, čo potrebujete vedieť o pečení v mikrovlnnej rúre

Aj keď mikrovlnná rúra je rýchla a pohodlná, môže sa stať, že koláč sa v nej vysuší alebo spáli. Mikrovlny majú rôzny výkon, a preto je dobré pri prvom pokuse kontrolovať stav koláča pravidelne a použité špáradlo vám pomôže zistiť, či už nie je stred stále mokrý. Tiež je dobré používať poklop do mikrovlnky, ktorý lepšie udrží teplo.

Čokoládové koláče by mali byť jemné a vlhké, nie vysušené. Ak by sa totiž prepečú, strácajú na chuti. Preto je dôležité, aby ste to s pečením neprehnali. Koláče v mikrovlnnej rúre sa často pečú kratší čas, ako sa uvádza v niektorých receptoch. Namiesto odporúčaných 15 minút to môže byť iba 8 alebo dokonca 5 minút, ale čas závisí aj od výkonu mikrovlnky a typu formy, ktorú použijete.

Nebezpečenstvo surových vajec tu nehrozí, pretože tento koláč vajcia neobsahuje. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že niektoré miesta budú trochu hutné. Ak tomu chcete zabrániť, stačí pri ďalšom pokuse predĺžiť čas pečenia alebo sa rozhodnúť pre kvalitnejšiu formu.

Najlepšia čokoládová torta, a to bez pečenia, vajec aj masla.

Pozor na výber formy a surovín

Ak chcete, aby bol váš koláč naozaj vynikajúci, je dobré vybrať si kvalitnú formu, napríklad sklenenú, keramickú alebo silikónovú, ktoré sa veľmi dobre a rovnomerne zahrejú. Formu nezabudnite vyložiť papierom na pečenie, aby ste koláč mohli po upečení ľahko vyklopiť. Neodporúča sa to však robiť okamžite po vybratí z mikrovlnky – nechajte koláč aspoň 5 minút vychladnúť. Forma môže byť ešte veľmi horúca a koláč sa vám môže trhať. Rovnako aj silikónovú formu treba opatrne zaobchádzať, aby sa neroztrhla.

Tento čokoládový koláč je veľmi jednoduchý – neobsahuje žiadne náplne alebo krémy. Preto je dôležité, aby ste pri výbere ingrediencií dbali na ich kvalitu. Obzvlášť to platí pre kakao a čokoládu, ktorú použijete na polevu. Kvalita čokolády sa môže významne odraziť na chuti a konečnom dojme.

Pre dospelých je tento čokoládový koláč so smotanovou polevou určite dostatočne lákavý, no deti by mohli byť trochu sklamané z jeho jednoduchej podoby. Stačí však pridať rôzne farebné cukrové posýpky a váš koláč bude nielen chutný, ale aj krásne ozdobený a atraktívny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané