Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte

Zdieľať

Burinu, ktorý mnohí záhradkári považujú za nechceného hosťa na svojich záhonoch, môže priniesť nečakané kulinárske možnosti do vašej kuchyne. Článok vám predstaví niekoľko bežných druhov buriny, ktoré sú nielen jedlé, ale aj plné vitamínov a minerálov. Naučte sa, ako ich správne využiť a objavte ich netušený potenciál.

Burina sa často vníma ako neželaný hosť v záhrade, ktorého sa treba čo najskôr zbaviť. Avšak, mnoho druhov burín je jedlých a môže priniesť nové a zaujímavé chute do vašej kuchyne. Niektoré z nich sú dokonca plné vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok, ktoré podporujú zdravie. Tu je niekoľko bežných burín, ktoré môžete vyskúšať vo svojej kuchyni.

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica).  Zázračná rastlina zo záhrady

žihľava
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: www.freepik.com

Pŕhľava dvojdomá je často vnímaná ako nepríjemný plevel kvôli svojim pŕhlivým listom, no má oveľa viac čo ponúknuť. Po tepelnej úprave sa pŕhľava stáva lahodnou ingredienciou, ktorú môžete použiť v polievkach, omáčkach alebo čajoch. Je bohatá na vitamíny A, C, železo a bielkoviny, vďaka čomu je mimoriadne výživná. Okrem toho má silné protizápalové účinky a môže byť použitá ako prírodný liek na rôzne zdravotné problémy.

Tip: Pŕhľavu môžete pridať aj do smoothie, čím svojmu nápoju dodáte extra dávku živín. Ale pozor, pred konzumáciou ju vždy prevarte alebo sparte, aby ste odstránili pŕhlivý účinok.

Púpava lekárska (Taraxacum officinale). Zlato na lúke

púpava
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: www.freepik.com

Púpava je jednou z najznámejších jedlých burín, no často ju prehliadame. Jej mladé listy sú skvelé do šalátov, kvety môžete použiť na výrobu púpavového medu či vína a z koreňov si môžete pripraviť náhradu kávy po ich upražení. Púpava je bohatá na vitamíny A, C, K a na minerály ako železo a vápnik. Podporuje trávenie a detoxikáciu organizmu.

Ďalší tip: Čaj z listov púpavy nielenže podporuje trávenie, ale aj čistí pečeň a obličky.

Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria). Neoceniteľná prísada do jarných pokrmov

 Kozonoha hostcová
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: depositphotos.com

Kozonoha je pre mnohých záhradkárov nočnou morou, pretože sa rýchlo šíri, no málokto vie, že jej mladé listy môžu byť vynikajúcou náhradou špenátu. Sú bohaté na vitamíny A, C a K, a minerály ako vápnik a železo. Kozonoha sa hodí do polievok, šalátov alebo ako príloha k mäsu.

Extra tip: Skúste pridať kozonoha do jarných šalátov v kombinácii s vajíčkami. Je to výborná kombinácia pre svieži a výživný pokrm.

Hviezdica prostredná (Stellaria media). Liečivá kráska do šalátov

hviezdica prostredná
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: depositphotos.com

Hviezdica je jemná rastlina s mierne orechovou chuťou, ideálna do šalátov, smoothie alebo ako ozdoba na rôzne jedlá. Obsahuje vitamíny C a A, železo a vápnik. Okrem toho je známa svojimi liečivými účinkami, najmä pri liečbe drobných rán a kožných problémov.

Praktický tip: Hviezdica je skvelá aj na prípravu domácich bylinkových mastí, ktoré pomáhajú pri drobných kožných problémoch.

Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea). Omega-3 z vašej záhrady

portulaka zeleninová
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: depositphotos.com

Portulaka je sukulentná rastlina s jemne kyslou chuťou, ktorá je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, C a E. Táto rastlina je často používaná v ázijskej a stredovýchodnej kuchyni a je cenená pre svoje antioxidačné vlastnosti.

Ďalší tip: Skúste pridať portulaku do omeliet pre ľahkú a výživnú raňajku, ktorá vás zásobí potrebnými vitamínmi a minerálmi.

Ako bezpečne využiť buriny v kuchyni

Pri zbere burín je dôležité dodržiavať základné bezpečnostné zásady. Zbierajte len tie rastliny, ktoré dobre poznáte a viete, že sú jedlé. Vyhnite sa oblastiam, kde mohli byť buriny kontaminované pesticídmi alebo inými chemikáliami, a pred použitím ich dôkladne umyte. Skontrolujte, či sa dané rastliny nedajú zameniť s jedovatými druhmi.

Recepty s využitím burín

Pŕhľavová polievka

Ingrediencie: 200 g mladých pŕhľav, 1 cibuľa, 2 zemiaky, 1 liter zeleninového vývaru, soľ, korenie, smotana
Postup: Cibuľu nakrájajte a osmažte na oleji, pridajte nakrájané zemiaky a krátko orestujte. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia. Pridajte pŕhľavu a varte ďalších 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dochuťte soľou, korením a pridajte smotanu.

Šalát z púpavy

Ingrediencie: Mladé listy púpavy, 1 jablko, hrsť vlašských orechov, olivový olej, citrónová šťava, soľ
Postup: Listy púpavy dôkladne umyte a natrhajte na menšie kúsky. Jablko nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s púpavou a orechmi. Zálievku pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli a prelejte šalát.

šalát z púpavy
Z tejto buriny pripravíte nečakané kulinárske dobroty, na ktorých si pochutnáte Foto: www.freepik.com

Portulaka na ázijský spôsob

Ingrediencie: 100 g portulaky, 1 červená paprika, 1 mrkva, sójová omáčka, sezamový olej, sezamové semienka
Postup: Portulaku, papriku a mrkvu nakrájajte na tenké prúžky. V panvici rozohrejte sezamový olej, pridajte zeleninu a krátko orestujte. Pridajte sójovú omáčku a sezamové semienka a podávajte ako prílohu alebo ľahký hlavný chod.

Výhody využitia burín

Zaradenie jedlých burín do vášho jedálnička môže byť nielen zdravé a chutné, ale aj ekologicky šetrné a ekonomické. Tieto rastliny často rastú divoko bez potreby špeciálnej starostlivosti, čím sú udržateľné a šetria váš čas aj peniaze. Navyše, buriny sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia vaše zdravie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané