Wasabi, známy tiež ako japonský chren, je ikonickým doplnkom k sushi. Väčšina z nás však nevie, ako pravé wasabi naozaj chutí. Tento článok odhaľuje tajomstvá skutočného wasabi, jeho pestovania a použitia v kuchyni.
Wasabi je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne, známou svojou štipľavou chuťou, ktorá si získala obľubu na celom svete. Často sa používa nielen ako doplnok k sushi, ale aj ako korenina do snackov, ako sú krekry alebo orechy. Málokto však pozná jeho skutočnú chuť. Známa zelená pasta, ktorá sa bežne podáva, obsahuje pravé wasabi len v minimálnom množstve.
Wasabi rastie z rastliny zvanej eutrema japonská, ktorá vyžaduje špecifické podmienky pre svoje pestovanie a je obtiažne ju pestovať vo veľkom množstve. Rastlina prirodzene rastie len v Japonsku pozdĺž horských tokov, kde je potrebný stály prítok čistej studenej vody a kamenisté alebo štrkové dno. Jej pestovanie tradične prebieha vo špeciálnych terasovitých záhonoch a zreje až dva roky.
Kvôli vysokým nákladom na pestovanie a obmedzenej dostupnosti sa mimo Japonska často používa náhradná pasta alebo prášok, ktoré obsahujú zväčša bežný chren doplnený o horčičné semienko, soľ, kurkumu, zelené farbivo a ďalšie prísady. Skutočné wasabi je menej pálivé a má jemnejšiu chuť ako jeho náhradky a nezatieni delikátnu chuť ryby alebo sushi.
Ak by ste chceli skúsiť pravé wasabi a neplánujete cestu do Japonska, môžete sa pokúsiť o jeho domáce pestovanie. Pri správnej starostlivosti môžete wasabi vypestovať aj v kvetináči doma. Prekvapivo, wasabi sa pestuje aj v Číne, Kórei, na Novom Zélande a v Severnej Amerike, a dokonca aj v Európe sa jedna britská spoločnosť špecializuje na jeho pestovanie.