Využitie orechových listov: Od liečby po starostlivosť o obuv!

Zdieľať
Využitie orechových listov
Využitie orechových listov Foto: www.freepik.com

Orech je známy predovšetkým svojimi chutnými orechmi, ktoré samozrejme sa využívajú najmä pri pečení chutných dobrôt. Ale tiež jeho listy majú široké využitie v ľudovom liečiteľstve aj v domácnosti. Orechové lístie skrýva množstvo cenných látok, ktoré čistia cievy a dokážu pomôcť s kožnými problémami. Nájdu ale svoje využitie aj pri starostlivosti o obuv.

Orech je pomerne vysoký statný strom. Jeho umiestnenie v záhrade teda treba naplánovať s ohľadom na jeho výšku a rozmery. Tiež zber orechov a lístia sa tým dosť obmedzuje, takže vyberte miesto, kde orech neohrozí zvyšok záhrady, váš dom prípadne pozemok susedov, a kde nebudete mať problém pristavať schodíky alebo rebrík..

Zabijak kompostu?

Traduje sa, že orechové lístie je jedovaté. Áno, orech vylučuje látky, ktoré bránia rastu ostatných rastlín, ani vo voľnej prírode pod ním nenájdete typický vyšší podrast. V kvalitnej, dobre prevzdušnenej pôde si s tým však poradia baktérie. Aj tak sa neodporúča v jeho blízkosti pestovať napríklad paradajky. Pokiaľ si potrpíte na krásny anglický trávnik a necháte lístie orecha ležať nezhrabané pod stromom, trávnik Vám príliš nepoďakuje. Pre človeka môže byť táto látka naopak prospešná.

Lieči celý

Ľudskému organizmu orech neublíži, skôr naopak. Má široké využitie v liečiteľstve. Cenné látky obsahujú samotné plody, ktoré sú navyše veľmi chutné. Zbierajú sa ale aj nezrelé, zhruba v máji, pomáhajú potom pri žalúdočných problémoch. Aj šupky sa zbierajú ešte zelené, od júna do augusta. Sirup zo šupiek upokojuje bolesť v krku a rôzne kožné ťažkosti.

Plné hrsti zdravia

Na liečenie sa listy dajú zbierať od júna do septembra. Vyberajú sa zdravé, zelené, bez plesne a iných neduhov. Zber je ideálny za sucha. Používať môžete čerstvé aj usušené listy. Pripraviť z nich môžete napríklad odvar alebo čaj.
Na prípravu čaju zalejte jednu zarovnanú lyžicu usušeného lístia štvrť litrom vriacej vody a nechajte v zakrytej nádobe pätnásť minút lúhovať. Potom sceďte, piť môžete denne až dve šálky. Na vonkajšie použitie si pripravte odvar. Počítajte jednu čajovú lyžičku na štvrť litra vody. Dajte do hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte dvadsať minút. Zakryté nechajte odstáť do vychladnutia, potom sceďte.

Čaj z orechového lístia

Piť čaj z orechového lístia sa odporúča aj pri žalúdočných a črevných problémoch, hlavne hnačkách, obsiahnuté triesloviny majú upokojujúci účinok. Dajte si pol hrnčeka krátko pred jedlom. V minulosti sa orechovým čajom vyháňali z čriev parazity ako škrkavky a mrle. Horčiny a triesloviny pôsobia priaznivo aj na pečeň.

Odvar do kúpeľa aj na potieranie

Odvar má upokojujúce, hojivé účinky na koži. Hodí sa na preplachovanie úst pri aftách, ale aj na potieranie ekzémov, modrín, vredov a otvorených rán. Používa sa aj na štípance a vyrážky od parazitov. V kúpeli pomôže upokojiť podráždenú pleť, hojivé účinky oceníte pri ochorení lupienkou, akné, hemoroidy. Odvarom môžeme umyť aj vlasovú pokožku, podporuje rast vlasov a je účinný proti všetkým.

Na posilnenie ciev

Ďalšou výhodou orechového lístia je jeho schopnosť posilňovať cievy a zlepšovať krvný obeh. Listy obsahujú triesloviny, flavonoidy, silice a ďalšie látky, ktoré podporujú zdravie ciev a pomáhajú pri ich čistení. Pravidelné užívanie čaju z orechového lístia môže prispieť k zlepšeniu stavu ciev a prevencii kŕčových žíl alebo iných cievnych problémov.

Orechové lístie na topánky aj proti hmyzu

Okrem starostlivosti o vaše zdravie má orechové lístie mnohé možnosti využitia v domácnosti. Môže slúžiť ako prírodný repelent proti hmyzu – stačí ho položiť na okenný parapet. Jeho intenzívna vôňa hmyz odpudzuje.

Orechové lístie je možné využiť aj pri starostlivosti o obuv alebo kožené tašky. Handričku stačí namočiť v odvare a topánky ním dôkladne preleštiť. Orechové listy nielen čistia, ale zároveň dodávajú koženým povrchom ochranu pred vlhkosťou a nečistotami, lesk a pružnosť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané