Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyskúšajte tento domáci sirup na kašeľ z reďkoviek!

reklama:

Tiež sa stretávate s nepríjemným prechladnutím? Pátrate po receptoch z domácej lekárničky? Potom narazíte pravdepodobne na tip na horúce mlieko s medom alebo na cibuľový sirup. Ak vám však ani jedna z možnosti nevyhovuje, nevadí.

Alternatív je totiž stále veľa. Máme pre vás hneď tri. Stačí pre nich len siahnuť do chladničky a bleskurýchlo si pripraviť liečivý sirup . A to ako pre obdobie začínajúceho ochorenia, tak aj pre prípad, že ste „kašlík“ tak trochu zanedbali a teraz už začína dosahovať nepekné frekvencie aj intenzity.

Super sirup proti kašľu
www.gettyimages.com

Redkvičkový sirup na kašeľ

Reďkovky sa hodia tak nanajvýš do šalátov a nátierok – alebo nie? Bylinkárky tvrdia, že ani náhodou! Kúpte si pekne veľký zväzok (v lete pre neho samozrejme môžete siahnuť i na záhon) a každú reďkovku dobre umyte. Potom nakrájajte na čo najtenšie kolieska, vložte do hlbšej misky a posypte cukrom.

Uložte v teple a počkajte, kým nezačnú púšťať šťavu . Už po hodine si zvyčajne môžete dopriať prvý liečivú lyžičku. Šťava chutí lahodne, nie je v nej ani stopa po pálivosti, bude vám nanajvýš pripadať tak trochu „svieži.“

Akonáhle sa šťava pod zeleninou skoncentruje (najneskôr po pár hodinách), uložte reďkovky do chladničky . Dobre prikryte napríklad iným tanierikom a tvoriaci sa Redkvičkový sirup na kašeľ odoberajte podľa potreby, najlepšie 2-3x denne po lyžičkách. Šťava sa bude tvoriť dva alebo tri dni, potom je nutné použiť ďalší zväzok reďkoviek.

Náš tip: Vypúšťanie šťavy sa môže uľahčiť tým, že reďkovky nejako vhodne zaťažíte. Vhodné je čokoľvek – trebars veľká miska, naplnená suchými strukovinami a pod.

Reďkovkové listy nevyhadzujte, dodajú vám veľa vitamínov

A čo s krásnou zelenou vňaťou , ktorá vám po príprave sirupu zostala? Bolo by škoda ju len tak hodiť na kompost, aj ona je totiž jedlá – a dokonca prekvapivo chutná. Teda ak si odmyslíte nepríjemné chĺpky. Tých sa môžete zbaviť mnohými spôsobmi. Poduste reďkovkové listy krátko na miernom plameni a pridajte k zeleninovej prílohe. Surové potom rozmixujte do smoothie alebo pridajte do pesta .

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. marca 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.