Rastie rýchlo, takmer pred očami všade – na záhone, v kvetináči, na kúsku vlhkej vaty v zime za oknom. Lieči zápal močových ciest, suchý kašeľ, astmu, obličkové kamene, chudokrvnosť, reumu, kŕče po jedle, bolesti chrbta, únavu a čistí krv.
Hodí sa do všetkých šalátov a nátierok, k posypaniu surových zemiakov alebo napríklad len na chlieb s maslom. Môžeme ju ako prevenciu proti chorobám pridávať aj do varených jedál, nikdy ju ale nesmieme variť alebo dusiť, pretože tepelnou úpravou horkne a pokazila by celý pokrm.
Táto nenápadná bylinka dokáže prečistiť pečeň, žlčník, obličky, krv i tráviaci trakt, je to takmer univerzálny liek.
Šťava zo žeruchy
Šťava zo žeruchy je skvelou prevenciou proti únave. Pri detoxikácii dávajte 3x denne kávovú lyžičku, liečebno 3x denne polievkovú lyžicu. Do polievok i omáčok sa pridáva až nakoniec, čerstvá, jemne posekaná.
V šalátoch aj nátierkach sa najlepšie kombinuje s varenými vajcami alebo čerstvým syrom. Žeruchou možno presypať aj syrové rizoto, pre zvýraznenie chuti môžeme použiť namiesto obvyklého syra Nivu.