Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyrobte si zázračnú majoránkovú masť

reklama:

Majoránku určite poznáte ako voňavé korenie do polievok alebo na mäso. Ale vedeli ste, že sa dá táto liečivá bylinka využiť aj pri prechladnutí?

Majorán
www.gettyimages.com

Majoránková masť uľaví pri upchatom nose a nádche. Pritom príprava domáceho prostriedku je tak jednoduchá a rýchla, že jednoduchšie to naozaj už byť nemôže. Použitie masti je tiež prosté, stačí si nabrať trochu na prst a votrieť pod nos, ktorý trápi otravná nádcha. Vdychovaním vonných silíc sa dýchacie cesty krásne uvoľnia. Môžete si z majoránky pripraviť tiež čaj, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Budete potrebovať:

  • 10 g sušenej majoránky (alebo zväzok čerstvej)
  • kocku bravčovej masti
  • mätový alebo eukalyptový olej
  • mažiar a nádobku s viečkom

Všetky bylinky nasypeme do mažiara a dôkladne rozdrvíme na prášok. Ak nemáte mažiar, môžete skúsiť majoránku rozomlieť v mixéri.

Bravčovú masť vložíme do kastróla a necháme ich pri nižšej teplote úplne rozpustiť. Neškvaríme. K masti prisypeme nadrvenú majoránku a necháme krátko, maximálne päť minút, prevariť. Potom pridáme niekoľko kvapiek vonného oleja (mäta alebo eukalyptus). Éterický olej umocní účinky masti.

Zmes necháme priamo v hrnci zhruba tri dni pri izbovej teplote odležať a počkáme, až sa všetky silice a ďalšie látky prepoja s tukom. Potom opäť mierne zahrejeme a za tepla ju cez jemné sitko alebo čisté plátno nalejeme do uzatvárateľnej nádobky. Môžeme použiť napríklad staršiu nádobku od krému. Masť necháme vychladnúť, uzavrieme a skladujeme v chladničke.

Čo ste možno nevedeli:

Majorán je jedna z našich najobľúbenejších byliniek, ale pestovali ju však už starí Egypťania. Do Európy sa dostala pravdepodobne v 16. storočí v dobe križiackych vojen. Kvitne v júli nežnými belavými až ružovými kvietkami. V júli až v auguste, tesne pred kvetom, zbierame celé stonky, ktoré zviažeme do zväzočkov a zavesené usušíme na temnom a dobre vetranom mieste. Teplota počas sušenia by nemala dlhodobo presiahnuť 35 ºC. Po usušení oddrolíme voňavé lístky a skladujeme ich v suchu, v dobre uzavretej nádobe, kde by majorán mala bez problémov vydržať až dva roky.

Majorán má silnú vôňu a korenistú horkastú chuť. Táto jednoročná rastlinka sa používa najčastejšie ako kuchynské korenie, ale uplatní sa aj v ľudovom liečiteľstve. Pridáva sa do sirupov aj mastí proti kašľu a je účinná tiež pri nadúvaní. Lístky majoránky prisypávame do kúpeľa, kde majú posilňujúci účinok na podráždené nervy. V skorších dobách sa majorán používala tiež do vonných kytíc a vencov, pretože dievčatá verili, že jej vôňa privábi vysnívaného mládenca.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. septembra 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.