Je obľúbená nielen pre svoje ľahké pestovanie, ale hlavne preto, že sa z nej dá ľahko pripraviť mnoho skvelých zdravých pokrmov
Jej chuť je sladkastá, jemná a veľkou výhodou je, že sa nemusí šúpať, pretože jej šupka varením zmäkne.
Málokto odolá krémovej polievke, omáčke, bábovke alebo prílohe z tekvice, či už je len tak pečená alebo z nej pripravíte pyré. Keď si ju budete sami pestovať, budete mať túto výbornú tekvicu vždy k dispozícii. Pestuje sa ako jednoročná, v rôznych farebných variantoch – môže byť zelená, červená, žltá i oranžová.
Pôda
Prospieva jej zemina bohatá na živiny, preto je dôležité pred výsadbou pridať dostatok hnojiva do záhona, tam kam budete tekvicu vsádzať. Tekvicu, rovnako ako všetkým ostatným rastlinám sa náramne darí priamo na komposte. V prípade, že kompost nemáte, určite voľte slnečné miesto.
Výsadba a výsev
Hneď na začiatku si môžete vybrať: buď si kúpite semienka, z ktorých si vypestujete sadeničky, alebo si kúpite už hotové sadeničky. Rozhodnutie je len na vás. Semienka do pripravenej pôdy vysejte v polovici mája do hĺbky približne 3 centimetrov. Keďže sa rozrastajú, nechávajte dostatočný priestor, doporučené je sadiť semienka vždy po dvoch.
Pokiaľ máte sadeničky, vysaďte ich do pripraveného záhonu v rovnakom období ako semienka, tiež v polovici mája. Zo sadeníc budete mať skôr úrodu, inak je starostlivosť o rastlinky rovnaká.
Starostlivosť o rastlinu
Nie je potrebná zvláštna starostlivosti, len je dôležité tekvicu hokaido dostatočne zalievať. Rastlina sa vám rozrastie až do 4 metrov. Aby bola dostatočne silná, párkrát ju okopajte a zbavte buriny. Využiť môžete mulčovací materiál pod samotné plody, aby neboli priamo na zemi. Vhodná je napríklad slama.
Úrodu tekvicaehokaido môžete očakávať koncom augusta. Z jednej rastliny môžete mať až desať pekných oranžových a chutných tekvíc. Pre skladovanie vyberte suché a chladné miesto.
Keďže sa tieto tekvice nemusia lúpať, straty v podobe odpadu sú takmer zanedbateľné. Plody majú v priemere asi dvadsať až dvadsaťpäť centimetrov. Dužina pripomína chuťou zemiaky alebo pečené gaštany, upravuje sa varením, dusením alebo pečením.
Okrem výbornej a jemnej chuti má Hokkaido ďalšie prednosti: oranžová dužina obsahuje veľké množstvo minerálnych látok i vitamínov, takže je veľmi vítaná ako vo vegetariánskej, tak aj diétnej kuchyni.