Aký je rozdiel medzi ražnou múkou a tou pšeničnou múkou?
Existujú určité rozdiely medzi týmito dvoma múkami
Tu sú tie najdôležitejšie rozdiely:
- Ražná múka obsahuje oveľa viac aminokyseliny prolín – to je esenciálna aminokyselina, ktorá vytvára proteíny. Vyššia koncentrácia prolínu boli spojené s nižším rastom akrylamidu, chemické zlúčeniny, ktorá môže viesť k tvorbe rakovinových buniek.
- Pšeničný chlieb má o trošku viac bielkovín ako ražný chlieb (6 g / 2 plátky, respektíve 5,4 g / 2 plátky), ale ražný chlieb má viac vlákniny (3,7 g na 2 plátky), zatiaľ čo 2 plátky pšeničného chleba obsahujú 2 , 4 g vlákniny.
- Ražný chlieb tiež obsahuje o 20% menej kalórií ako pšeničný chlieb.
- Raž obsahuje viac rozpustnej vlákniny, ako pšenica. Niekedy až trojnásobné množstvo než chleba z bielej pšenice.
- Pšenica vyvoláva v tele silnejšiu inzulínovú odpoveď v porovnaní s žitom , čo v podstate znamená, že telo má sklon ukladať viac tuku pri požití pšenice než raže.
- Raž a ražné otruby majú jednu z najvyšších koncentrácií lignanov v porovnaní so pšenicou a inými zrnami.
Ražná múka a jej výhody pre zdravie
A ako môže ražná múka pomôcť vášmu zdraviu?
1. Môže vám pomôcť s chudnutím aj s hladinou cholesterolu
Ražná múka vás môže z metabolického hľadiska pozitívne ovplyvniť. Ukázalo sa, že raž skutočne potláča prírastok telesnej hmotnosti a výrazne znižuje obezitu. V štúdiách sa tiež ukázalo, že výrobky z celozrnnej raže zlepšuje citlivosť na inzulín a znižuje celkový cholesterol v plazme.
2. Kontrola glukózy
Ražná múka a ražný chlieb môžu tiež pomôcť regulovať a zlepšiť profil glukózy v krvi. Keď vedci zo Švédska študovali účinky raže u pacientov testovaných počas raňajok, zistili, že celozrnné ražnej výrobky, otruby ražného chleba a endospermové ražnej múky, najmä potom kváskové ražnej chleby, sú vynikajúce pri zlepšovaní glykemických profilov, stabilizáciu inzulínových odpovedí a zlepšovanie citlivosti na inzulín. To ukazuje, že ražná múka môže pomôcť zvládnuť cukrovku, a tiež znížiť riziko diabetu.
3. Kontrola chuti do jedla
Ražná múka vám môže pomôcť nielen s tým, že budete jesť menej počas jedla, ale pomáha vám tiež cítiť sa sýto a spokojne aj niekoľko hodín po jedle. V jednej štúdii bolo preukázané, že pacienti, ktorí dostávali rovnaké množstvo kalorického príjmu na raňajky, ale dostali žitnú kašu namiesto pšenice alebo iného zrna, mali uspokojivý a sýty pocit, bez toho aby museli po dobu 6-8 hodín po jedle konzumovať viac jedla .
Bola vykonaná podobná štúdia , ale namiesto ražnej kaše bol použitý ražný chlieb . Vedci zistili, že konzumácia ražného chleba viedlo k menšej chuti do jedla po jedle, čo vlastne predstavuje silnú schopnosť raže pomôcť dosiahnuť sýtosti. A to je predsa super.
4. Menej zápalu
Keď boli pacienti s metabolickým syndrómom zaradení do 12-týždňovej štúdie s jedálničkom, ktorý bol postavený na žite a cestovinách, ukázalo sa, že inzulínové reakcie po jedle boli lepšie a pomohli znížiť zápal v tele v porovnaní s 12 týždenným jedálničkom, ktorý bol postavený na ovse, pšeničnom chlebe a zemiakoch.
Toto zníženie zápalu u pacientov s metabolickým syndrómom môže byť tiež užitočné pri prevencii cukrovky.
5. Nižšie riziko žlčových kameňov
Nerozpustná vláknina, ktorú obsahuje napríklad chlieb z ražnej múky (ai ďalšie produkty z ražnej múky), môže pomôcť znížiť riziko vzniku žlčových kameňov . Potvrdzuje to hneď niekoľko štúdií, napríklad táto . Vláknina v ražnej múke pomáha urýchliť prechod potravy črevami a tiež znižuje množstvo žlčových kyselín v žalúdku, ktoré vedú ku žlčovým kameňom.
Preto potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je práve raž a produkty z ražnej múky, sú tak prospešné pre vaše trávenie a odstraňovanie odpadu z vášho tela.
6. Bojuje proti rakovine
Celozrnná ražná múka má mnoho silných vlastností proti rakovine. Patrí k nim veľké množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, polyfenoly, saponíny, kyselina fytová, či rezistentné inhibítory škrobu a proteázy, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu rakovinových buniek. V skutočnosti tie isté fytonutrienty , ktoré pomáhajú v boji a prevencii rakoviny, tiež preukázali schopnosť znižovať riziko srdcových chorôb a znižovať negatívne príznaky menopauzy .