Čierne alebo nie? Zistite tajomstvo banánov, ktoré sa vám na prvý pohľad môžu zdať prezreté. Sú naozaj také zdravé, ako sa tvrdí? Prečítajte si viac o tom, ako tieto mäkké ovocie môžu byť pre váš organizmus prospešné a prečo by ste ich nemali hádzať do koša.
Banány sú obľúbené u všetkých – deti aj dospelí ich milujú. O výhodách banánov a ich šupiek sa už popísalo veľa, ale dnes sa zameriame na otázku, ktorá sa zriedka preberá. Aké banány sú prospešnejšie – čerstvé, zelené, alebo tie, ktoré stáli na kuchynskom stole dlhšie, sú veľmi mäkké a dokonca černajú?
Odpoveď sa môže zdať jasná. Ja jednoducho milujem obyčajné banány s žltou šupkou a celkom pevnou dužinou, čo je na tom zlé? Faktom je, že prezreté banány sa odlišujú od obyčajných a nezrelých nielen svojimi chuťovými vlastnosťami. Majú na organizmus úplne odlišný vplyv!
Výhody prezretých banánov
Keď banány zmäknú a sú veľmi zrelé, sú oveľa sladšie. To sa deje preto, že zložité sacharidy a cukry sa postupne rozkladajú na jednoduchú sacharózu. Tento proces uľahčuje ich vstrebávanie a robí ich veľmi prospešnými pre tráviaci systém. V zrelých banánoch je podstatne viac vitamínov a rôznych mikroelementov, čo je tiež vedecky dokázaný fakt.
Ale to najprekvapivejšie: banány, ktoré už začínajú černať, sú zdrojom neuveriteľne účinného antioxidantu, ktorý môže bojovať aj s rakovinovými bunkami! Keď je banán veľmi zrelý, začne v ňom vznikať silný antioxidant.
Konzumácia zrelých a prezretých banánov je veľmi prospešná pre imunitný systém, čo vášmu telu pomôže rýchlejšie sa zotaviť z akejkoľvek infekcie a zabrániť novej.
Pamätajte na to, keď budete nabudúce chcieť vyhodiť prezretý banán. Každý má iný vkus – niektorí preferujú zelenšie plody, iní tie sladšie. Ak neznášate príliš mäkké banány, nezúfajte. Z nich môžete pripraviť množstvo rôznych jedál – banánové palacinky, ovocný šalát, želé… Aby ste boli zdraví, stačí jednoducho neodmietať prospešné látky, ktoré vám príroda poskytuje. Stravujte sa správne a užívajte si každý moment svojho života!
Zdroj: takprosto.cc