V chladných zimných dňoch nie je nič lepšie ako horúca miska poctivej zemiakovej polievky, ktorá zahreje nielen telo, ale aj dušu. Jej bohatá chuť a omamná vôňa vás prenesie do detstva, keď ju s láskou pripravovala vaša babička. Uvarte si veľký hrniec tejto sýtosti a uvidíte, že každý si rád pridá.
Zemiaková polievka je právom jednou z najobľúbenejších polievok. Jej príprava je jednoduchá, no výsledok je neodolateľný. V každom kúte Slovenska sa nájde jej vlastná verzia, no základ zostáva rovnaký – zemiaky, koreňová zelenina, huby, majoránka a cesnak. Tieto základné suroviny vytvárajú harmonickú chuť, ktorá osloví každého.
Niektoré rodiny si polievku obohacujú rozšľahaným vajíčkom, iné do nej pridávajú jačmenné krúpy alebo malé ružičky kelu. Na zahustenie sa tradične používa maslová zápražka, ale ak hľadáte ľahšiu alebo bezlepkovú alternatívu, pokojne siahnite po ovsených vločkách alebo rozpučte časť uvarených zemiakov, čím polievke dodáte hustotu a jemnú krémovosť.
Čerstvé alebo sušené huby – čo zvoliť?
Najčastejšou voľbou sú sušené huby, ktoré vynikajú výraznou vôňou a chuťou. Počas hubárskej sezóny si však určite doprajte aj čerstvé huby, alebo použite tie, ktoré ste si vopred zamrazili. Ak máte na parapete čerstvé bylinky, neváhajte a dochuťte polievku čerstvou majoránkou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu arómu. Sušenú majoránku pred použitím jemne rozdrvte medzi prstami, aby sa uvoľnili všetky esencie.
Recept na zemiakovú polievku so sušenými hubami
Doba prípravy: približne 60 minút
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky (typ B vhodný na varenie)
- 1 väčšia mrkva
- 1 koreň petržlenu
- ¼ buľvy zeleru
- 1 cibuľa
- veľká hrsť sušených húb
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka drvenej rasce
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- hladkolistá petržlenová vňať na ozdobu
- rastlinný olej
- kúsok masla
- hladká múka
- soľ podľa chuti
Postup:
- Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte ich odležať aspoň 10-15 minút, aby zmäkli a uvoľnili arómu. Medzitým si očistite a nakrájajte zemiaky a koreňovú zeleninu na menšie kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte lyžicu oleja spolu s lyžicou masla. Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a restujte približne 5-7 minút, kým nezačnú zlatnúť. Potom prisypte cibuľu a pokračujte v restovaní, až kým sa nezačne rozvoniavať.
- Zasypte zeleninu dvomi lyžicami hladkej múky, dobre premiešajte a postupne prilejte liter vody. Pridajte nakrájané zemiaky a namočené huby aj s vodou, v ktorej sa lúhovali. Osoľte podľa chuti, pridajte štipku drvenej rasce a varte na miernom ohni približne 25-30 minút, kým zemiaky a zelenina nezmäknú.
- Nakoniec pridajte prelisovaný cesnak a sušenú (alebo čerstvú) majoránku. Polievku nechajte ešte chvíľu prebublať, aby sa chute prepojili. Podávajte horúcu s čerstvým chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Táto voňavá zemiaková polievka je ideálnym pokrmom na zahriatie a potešenie počas chladných dní. Uvarte si ju a nechajte sa unášať jej neodolateľnou chuťou.