Kuracie prsia sú skutočne rýchle a jednoduché na prípravu. Pripravíte ich za veľmi krátky čas a bez veľkej námahy! Hlavnou výhodou kuracích pŕs je, že ide o chudé a zdravé mäso, ktoré si obľúbia aj deti. Okrem toho sú tieto prsia bohaté na vitamín B6, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky, nervového systému a tvorbu červených krviniek. Obsahujú tiež minerály ako fosfor a selén, ktoré podporujú zdravie kostí a imunitného systému. „Kuracie prsia sú ideálne pre športovcov, ktorí sa snažia vybudovať svalovú hmotu, keďže majú vysoký obsah bielkovín. Ocenia ich aj tí, ktorí sa držia diéty, pretože sú nízkokalorické a môžete si ich dopriať bez obáv, že sa dostanete do kalorického prebytku,“ vysvetľuje odborník na výživu.
Univerzálnosť a rôzne možnosti prípravy
Ďalšou veľkou výhodou kuracích pŕs je ich všestrannosť. Bez ohľadu na to, či si ich kúpite čerstvé alebo mrazené, prakticky vždy vás nesklamú. „Kuracie prsia sú výborné na vyprážanie, grilovanie, pečenie, ale aj ako prísada do šalátov, polievok alebo jedál z jedného hrnca,“ hovorí odborník. Kuracie prsia sú tiež veľmi obľúbené v rôznych svetových kuchyniach, ako sú čínska, indická alebo mexická. Stačí ich jednoducho nakrájať na malé kúsky, naložiť do marinády (ktorú výborne nasajú) a následne opekať na panvici. Ak máte doma kuracie prsia a nemáte jasnú predstavu, čo s nimi, tu je skvelý recept na rýchly a chutný obed či večeru.
Jednoduchý a rýchly spôsob prípravy
Začnite tým, že kuracie prsia nakrájate pozdĺžne na dva väčšie plátky. Osoľte ich a jemne ich potrite marinádou, ktorú si pripravíte zmiešaním 2 lyžičiek olivového oleja, štipky čierneho korenia, 1 lyžičky sušeného cesnaku a 1 lyžičky sušenej papriky. Nezabudnite, že marináda dodá mäsu nielen chuť, ale aj šťavnatosť. Po marinovaní nechajte prsia chvíľu odležať, aby sa všetky chute pekne spojili. Medzitým si ošúpte dve väčšie cibule a nakrájajte ich na tenké kolečka.
Príprava kuracej špeciality
Prekvapenie v balíčku
Pripravte si dva kusy papiera na pečenie. Na každý kus rozložte trochu nakrájanej cibule, na ňu položte marinované kuracie prsia a znovu ich zasypte ďalšími cibuľovými koliečkami. Každý balíček pevne zabaľte tak, aby všetky ingrediencie zostali bezpečne uzavreté. Oba balíčky vložte do väčšej hlbokej panvice a prikryte pokrievkou. Nechajte ich dusiť na strednej teplote približne 15 minút. Po tejto dobe opatrne obráťte balíčky na druhú stranu a nechajte ich ešte 10 minút variť, aby sa chuť ešte viac prepojila a mäso bolo dokonale šťavnaté.
Varianty pre každého
Po uplynutí času odstráňte pokrievku, vyberte balíčky a opatrne ich rozbaľte. Kuracie prsia budú krásne šťavnaté, plné vôní a najmä veľmi nízkokalorické! Môžete ich servírovať s čerstvým zeleninovým šalátom, ktorý doplní celý pokrm. Tento recept si obľúbia nielen dospelí, ale aj deti. Ak by vám však prišlo, že kuracie prsia sú trošku suchšie, môžete ich nahradiť stehennými rezňami, ktoré sú šťavnatejšie a plné chuti, aj keď sú o niečo tučnejšie.