Vitamín E radíme medzi vitamíny rozpustné v tukoch.
Je jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Je tiež označovaný ako vitamín plodnosti, prospieva pleti, nechtom aj vlasom.
Vitamín E ( tokoferol) patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Je to jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Jeho chemický názov tokoferol je zložený z gréckeho Tokoš – potomok a feros – nosiť, čo poukazuje na to, že má pozitívny vplyv na tvorbu pohlavných buniek a plodnosť . U žien sa tiež uplatňuje pri hormonálnej liečbe a poruchách menštruačného cyklu.
- Funguje ako prevencia aterosklerózy, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (tzv. dobrého) a znižuje hladinu LDL cholesterolu (tzv. Zlého).
- Má pozitívny vplyv na nervový systém.
- Pôsobí preventívne proti nádorovému bujneniu.
- Podporuje normálnu zrážanlivosť krvi.
- Uplatňuje sa pri liečbe kožných ťažkostí.
- Zlepšuje hojenie rán a minimalizuje jazvy.
- Skrášľuje vlasy a pokožku.
- Posilňuje imunitu.
V ktorých potravinách nájdeme vitamín E
- mandle, slnečnicové semienka, kešu orechy, mandľové maslo
- arašidy, vlašské orechy, arašidové maslo
- fazuľa , kapusta, špenát, obilné klíčky
- špargľa , avokádo
- vajcia
- pečeň
- tuk z lososa alebo tuniaka
- olivový olej, mandľový olej a olej z pšeničných klíčkov
- paradajka, mango, kiwi
- celozrnné obilniny
- listová zelenina, ružičkový kel
Ako sa prejaví nedostatok vitamínu E
Nedostatok vitamínu E v tele sa môže prejaviť neurologickými ťažkosťami, zníženou obranyschopnosťou, poruchou funkcie pohlavných žliaz až ťažkosťami s plodnosťou. Ďalej suchou a ochabnutou kožou, poklesom výkonnosti a únavou, zhoršeným hojením rán.
Pozor na svetlo a vyprážanie
Rovnako ako ostatným antioxidantom aj vitamínu E škodí svetlo. To znamená, že aj olivový či slnečnicový olej by sme mali uchovávať v tmavých pohároch a tme. Nie je vhodné kupovať väčšie balenia olejov, pretože majú tendenciu žltnúť.
Vitamín E sa varom tak ľahko nezničí ako na príklad vitamín C, ale ak budeme smažiť jedlo napríklad na olivovom oleji, tak vitamín E v ňom moc neostane.