Vitamín E. Vitamín "krásy a plodnosti"

Zdieľať
Vitamín E

Vitamín E radíme medzi vitamíny rozpustné v tukoch.

Je jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Je tiež označovaný ako vitamín plodnosti, prospieva pleti, nechtom aj vlasom.

Vitamín E
https://www.gettyimages.com

Vitamín E ( tokoferol) patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Je to jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Jeho chemický názov tokoferol je zložený z gréckeho Tokoš – potomok a feros – nosiť, čo poukazuje na to, že má pozitívny vplyv na tvorbu pohlavných buniek a plodnosť . U žien sa tiež uplatňuje pri hormonálnej liečbe a poruchách menštruačného cyklu.

  • Funguje ako prevencia aterosklerózy, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (tzv. dobrého) a znižuje hladinu LDL cholesterolu (tzv. Zlého).
  • Má pozitívny vplyv na nervový systém.
  • Pôsobí preventívne proti nádorovému bujneniu.
  • Podporuje normálnu zrážanlivosť krvi.
  • Uplatňuje sa pri liečbe kožných ťažkostí.
  • Zlepšuje hojenie rán a minimalizuje jazvy.
  • Skrášľuje vlasy a pokožku.
  • Posilňuje imunitu.

V ktorých potravinách nájdeme vitamín E

  • mandle, slnečnicové semienka, kešu orechy, mandľové maslo
  • arašidy, vlašské orechy, arašidové maslo
  • fazuľa , kapusta, špenát, obilné klíčky
  • špargľa , avokádo
  • vajcia
  • pečeň
  • tuk z lososa alebo tuniaka
  • olivový olej, mandľový olej a olej z pšeničných klíčkov
  • paradajka, mango, kiwi
  • celozrnné obilniny
  • listová zelenina, ružičkový kel
Vitamín E
https://www.gettyimages.com

Ako sa prejaví nedostatok vitamínu E

Nedostatok vitamínu E v tele sa môže prejaviť neurologickými ťažkosťami, zníženou obranyschopnosťou, poruchou funkcie pohlavných žliaz až ťažkosťami s plodnosťou. Ďalej suchou a ochabnutou kožou, poklesom výkonnosti a únavou, zhoršeným hojením rán.

Pozor na svetlo a vyprážanie

Rovnako ako ostatným antioxidantom aj vitamínu E škodí svetlo. To znamená, že aj olivový či slnečnicový olej by sme mali uchovávať v tmavých pohároch a tme. Nie je vhodné kupovať väčšie balenia olejov, pretože majú tendenciu žltnúť.

Vitamín E sa varom tak ľahko nezničí ako na príklad vitamín C, ale ak budeme smažiť jedlo napríklad na olivovom oleji, tak vitamín E v ňom moc neostane.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané