Vitamín B2- Menej bolesti hlavy a lepší zrak

Zdieľať
Shutterstock135165287.jpg

Je známy aj  pod názvom riboflavín, je druhým z ôsmich vitamínov skupiny B.

Slovo „Flavin“ je latinského pôvodu a znamená žltý. Pokiaľ dochádza k veľkému prísunu vitamínu B2 je farba moču jasne žltá. Riboflavín bol objavený na konci dvadsiatych rokov minulého storočia, kedy vedci objavili v potravinách látku, ktorú telo potrebuje pre bežné fungovanie nervového systému, výrobu energie, je to antioxidant, ktorý pomáha telu zbavovať sa voľných radikálov.   Podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty, prispieva k udržaniu dobrého zraku.

Fb.jpg

Vitamín B2 – využitie

Vysoké dávky riboflavínu, okolo 400 mg / denne, drasticky znížili počet prepuknutí migrény, napriek tomu bolesť hlavy a jej trvanie vysokými dávkami neboli ovplyvnené. Vitamín B2 je nutný pre zdravý zrak a ako prevencia šedého zákalu. Podľa prvotných výsledkov výskumu môže riboflavín pomôcť predísť šedému zákalu . V dvojito testovanej štúdii s použitím placeba boli v kontrolnej skupinke ľudia, ktorí brali doplnky niacínu a riboflavínu. Mali menej kataraktu než ľudia, ktorí brali iné vitamíny a živiny. Avšak vedci nevedia, či to bolo spôsobené riboflavínom, niacínom alebo ich kombináciou.

Potravinové zdroje vitamínu B2

Ak máte vyváženú stravu, máte aj dostatok riboflavínu. Jeho najlepšími zdrojmi sú pivovarské kvasnice, zelená listová zelenina, brokolica, ružičkový kel, mandle, huby, sója, celé zrná, pšeničné klíčky, divoká ryža, veľa ho obsahuje mäso z orgánov, mlieko, jogurt, vajcia. Riboflavín sa ničí svetlom, takže jedlo by sa malo skladovať mimo svetlo, aby sa obsah riboflavínu zachoval. A aj keď sa riboflavín neničia teplom, môže sa stratiť vo vode, keď sa potraviny varia alebo namáčajú. Riboflavín sa tiež absorbuje lepšie, keď sa užíva medzi jedlami. Veľa vitamínu B2 obsahujú napríklad huby alebo sušené bylinky, ale keďže je tento vitamín citlivý na svetlo, skladujte tieto potraviny v nádobách z tmavého skla alebo v tme.

1820f90c2af7e4c2826b9eda430737de.jpg

Synergické živiny a meranie

Živiny, ktoré pomáhajú pri absorpcii vitamínu B2 sú vitamíny A, B1, B3, B5, B6 a B12, ako aj biotín, chróm, meď, cysteín, kyselina listová, glutatión, železo, horčík, fosfát, draslík a zinok . Rovnako ako u tiamínu (vitamínu B1) sa aj množstvo riboflavínu udáva v miligramoch alebo mikrogramoch. Keďže riboflavín je vitamín rozpustný vo vode, jeho nadbytok sa z tela rýchlo vylúči močom.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu B2

  • citlivosť očí na svetlo
  • oči sa ľahko unavia
  • rozmazané videnie
  • svrbenie a bolesť očí
  • praskliny na koži v kútikoch úst
  • purpurovo červený vzhľad pier a jazyka a ekzém
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané