Viete, že veľa druhov ovocia má omladzujúce účinky?
Poradíme vám, ktoré si pravidelne dopriavať.
Kustovnica
Malé červené bobuľky pôvodom z Číny sú priamo ideálnou „omladzujúcou“ desiatou. Majú totiž vysoký obsah antioxidantov chrániacich bunky. Radia sa k nim vitamíny A, B1, B2 a C, rovnako tak ako chróm, horčík a zinok. Konzumácia kustovnice pomáha pleť vypnúť a rozjasniť.
Čerešne
Toto drobné lahodné ovocie obsahujúce vitamíny i minerály (napr. Flavonoidy, vápnik, draslík a taníny) spevňujú väzivového tkanivá a pomáhajú odvádzať prebytočnú vodu z tela. Preto sa čerešňové extrakty využívajú napríklad v sprchových géloch, telových mliekach alebo v peelingu. Majú tiež schopnosť mierniť celulitídu.
Jablká
Čo sa kozmetickej starostlivosti týka, majú veľký potenciál. Pod ich šupkou nájdete veľa cenných látok – vitamíny, enzýmy a minerály, ako je potrebný vápnik, fosfor a horčík. Veľmi prospešné sú tiež jablčné pektíny, dokážu zabezpečiť, aby pokožka lepšie prijímala hydratáciu a udržiavala si ju.
Ríbezle a iné bobule
Sýto červenú farbu jeho bobuliek majú na svedomí takzvané antokyány. Tieto účinné rastlinné látky pomáhajú napríklad mierniť zápaly.
Navyše podporujú regeneračné procesy kožných buniek, dodávajú vitalitu a majú omladzujúci efekt. Antokyány nájdete aj v ďalších tmavých bobulkách: černiciach alebo čučoriedkach.
Hrozno
Jeho bobule sa môžu pochváliť značným množstvom polyfenolov, sekundárnych rastlinných látok, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v šupkách a jadierkach.
Polyfenoly spomaľujú procesy starnutia kože, majú vypínací a hydratačný efekt. Aj to sú dôvody, prečo jesť hrozno aj s kôstkami.