Mnoho gazdiniek si doma pripravovali kvasené uhorky a kapustu na zimné obdobie. Aj moji rodičia vždy na konci jesene dávali kvasiť kapustu a mama vo veľkom zavárala uhorky. Často ma do toho zapájali, aby som videla ako sa to robí. Aj keď mám už svoju domácnosť, nekvasím kapustu, skôr ju kupujem len vtedy, keď ju potrebujem.
Prečo kapusta mäkká a ako ju kvasiť?
- kapusta sa pripravuje zo skorých odrôd
- používate mierne mrazenú kapustu
- kapusta prijala veľa hnojiva
- rýchly proces fermentácie
- nedostatok soli
- nevypustenie vzduchu z plechovky
Ak je kyslá kapusta klzká, dôvodom je neuvoľnený vzduch z nádoby. Nastáva vyvolávanie rastu, ktoré produkujú hlien. Aby sa vám kapusta nepokazila, dávajte pozor aby sa do nej nedostal vzduch a aby bola naplnená soľankou.
Prečo môže byť kapusta horká?
Záleží od teploty kvasenia. Ak teplota počas kvasenia dosahuje 18–20 °C, môže nastať horkosť. Ale môže to byť aj soľou.
Kyslosť kapusty
Ak je kvasenie na začiatku, tvoria sa mikroorganizmy a baktérie kyseliny maslovej. Ak je teplo pri kvasení, kyselina maslová sa rozvíja, preto môže mať kapusta kyslú a štipľavú chuť. Určite by ste ju nemali jesť.