Viete, ako najlepšie usušiť huby v rúre alebo ako ich zamraziť?

Zdieľať
Silos November 2021

Najvhodnejším spôsobom uchovania húb je sušenie

Má veľkú výhodu v tom, že tak môžeme huby dlho skladovať, a to bez straty ich chuťových vlastností, dokonca aj na ďalších pár rokov.

Silos November 2021

Ako ich správne usušiť v teplovzdušnej rúre?

Ktoré huby sušiť

Dajte pozor aby huby neboli napadnuté hmyzom. Časti húb napadnuté hymzom odkrojte a zahoďte. Ak tento krok zanedbáte hrozí, že hmyz počas sušenia huby znehodnotí.
Na sušenie sa veľmi nehodí choroš, pýchavka, václavky či jesenné čírovky. Naopak veľmi vhodné sú všetky ostatné druhy hríbov, kozáky, šampiňóny, bedle a ďalšie.

Čo proti plesniam
Na sušenie vyberte nečervavé kúsky, ktoré nie sú príliš mokré a nijako plesnivé. Huby pred sušením zásadne neoplachujte, len by sa v nich zvýšila vlhkosť a s ňou aj riziko vzniku plesne. Huby potom nakrájajte na tenké plátky asi 4 mm hrubé a potom ich poskladajte v jednej vrstve na plechy, ktoré vyložíte papierom na pečenie, aby sa huby neprilepili.

Ako dlho sušiť huby
Proces samotného sušenia síce bude trvať v rúre niekoľko hodín, ale jedine správne usušené huby vám budú robiť radosť dlhú dobu. Ako teda na to? Huby je spočiatku vhodné sušiť v rúre vyhriatej len na 20-30 ° C, len tak sa nám čerstvé huby spočiatku nezaparia. Asi po dvoch hodinách sušenia zvýšte teplotu v rúre na 50 až 70 ° C. Nastavte režim horúceho vzduchu s pusteným vetrákom. Pokiaľ tento režim vaša rúra nemá, je dobré nechať trochu pootvorené dvierka rúry, aby mohla unikať vzniknutá para. Pre správne usušenie je potrebné huby pravidelne obracať. A ako spoznáte, že huby sú ideálne presušené? Huby začnú šuchotať, sú krehké a neohýnajú sa.

Ako na uskladnenie
Po usušení je dôležité nechať huby dobre vychladnúť a až potom uskladniť do pohárov. Ak by ste to nedodržali, huby sa vám zaparili a skôr či neskôr by vám splesnivelo. Na uskladnenie húb sa najlepšie hodia čisté a vzduchotesné poháre. Je dobré prisypať k sušeným hubám korenie alebo pridať pár lístkov bobkového listu. Vôňa prípadného škodca odradí.

A ako správne huby zamraziť?

Čerstvé huby do mrazničky nepatria

Main qimg 58fe9de733b50691562b7fbe4bd1d215.jpg

Čerstvú úrodu z lesa by ste mali čo najskôr spracovať. Huby dobre očistite a buď spracujte ako jedlo na okamžitú konzumáciu, alebo pripravte na sušenie či zmrazenie. Dôvod, prečo by huby nemali mieriť rovno do mrazničky, je jasný. Huby totiž obsahujú enzýmy, biologické vysokomolekulárne látky, ktoré špongiu rozkladajú. Počas tohto rozkladu sa neustále uvoľňujú mykotoxíny, teda nebezpečné škodliviny, ktoré ľudskému organizmu jednoznačne neprospievajú. A budú sa teda uvoľňovať ešte niekoľko hodín po tom, čo ich dáte do mrazničky. Keď ich potom rozmrazíte a uvaríte, budete pojedať zbytočne huby plné mykotoxínov , ktoré škodia celému telu. Najviac pri konzumácii zle upravených húb trpí pankreas.

Zbavte sa toxínov za pár minút
Stačí huby pred zmrazením ľahko podusiť, napríklad aj sparením vodou z rýchlovarnej kanvice, a potom už sa nemusíte báť škodlivín. Očistené a pokrájané huby ideálne poduste 5 minút na malom množstve vody. Táto jednoduchá tepelná úprava pred zamrazením je naviac aj veľmi praktická. Huby totiž pustí aj prebytočnú vodu, takže potom budete mať aj oveľa viac miesta v mrazničke.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané