Viete, ako efektívne dodržiavať bezlepkovú diétu? Nahraďte bežnú pšeničnú múku zdravšími variantami

Zdieľať
bezlepková diéta
bezlepková diéta Foto: www.shutterstock.com

Ak patríte medzi milovníkov varenia alebo si len radi vychutnávate rôzne kulinárske dobroty, určite ste si všimli, že pšeničná múka sa pridáva do množstva bežných potravín. Preto nie je žiadnym prekvapením, že sa mnohým z nás zatmie pred očami, keď nám lekár odporučí dodržiavať bezlepkovú diétu. V obchodoch s potravinami označenými ako „bezlepkové“ nájdeme síce produkty s týmto označením, ale ich sortiment nie je práve široký. Preto je veľmi dôležité vedieť, čím môžete nahradiť bežné obilniny. Naučiť sa variť a piecť s bezlepkovými alternatívami môže byť výzvou, no výsledok sa rozhodne oplatí.

Špeciálne bezlepkové zmesi

Bezlepkové múky, ktoré vám umožnia zahustiť omáčky a zároveň pripraviť chutné pečivo alebo bábovku, sú k dispozícii pod rôznymi názvami. Na obaloch týchto výrobkov by mal byť zreteľný symbol so zakrúžkovaným klasom, ktorý indikuje, že ide o produkt bez lepku. Tieto priemyselne vyrábané zmesi, ktoré sú zložené z rôznych druhov múky, ako je ryžová múka, škroby, vám ušetria množstvo času pri príprave, avšak za túto pohodlnosť zaplatíte vyššiu cenu. Tento typ zmesi je ideálny pre tých, ktorí nechcú tráviť veľa času skúmaním jednotlivých bezlepkových ingrediencií.

Ryžová múka – jemná a výborná na dezerty

Ryžová múka je jemná, prášková zložka, ktorá sa skvele hodí na prípravu rôznych druhov sladkých dezertov, ako sú koláče, bábovky alebo iné pečené pochúťky. Je ideálna aj na prípravu bezlepkových knedlíkov, ktoré nemajú nič spoločné s tradičnými knedlíkmi z pšeničnej múky. Avšak musíte byť pripravení na to, že ryžová múka má tendenciu sa rýchlo lepiť na všetko okolo, a preto si pri príprave cesta vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Výhodou tejto múky je, že je veľmi všestranná a môžete ju využiť na rôzne pečivá, pričom výsledky sú často neodolateľne jemné.

Kukuricová múka – výrazná a špecifická chuť

Kukuricová múka je zaujímavá tým, že má veľmi výraznú a špecifickú chuť. Niektorí ju okamžite obľúbia, iní ju nemusia. Tento typ múky je obzvlášť obľúbený pri príprave mexických jedál, ako sú tortilly, kukuričné lupienky alebo rôzne ďalšie pokrmy, kde sa nevyžaduje žiadne kynutie cesta. Pri príprave týchto pokrmov tak táto múka vykazuje vynikajúce výsledky. Ak ju však použijete na prípravu knedlíkov alebo koláčov, môžete sa stretnúť s nie práve ideálnym výsledkom. Ak sa ale rozhodnete experimentovať a dielo sa podarí, môže mať jedlo jemne žltkastý nádych a nezameniteľnú kukuričnú príchuť.

Zemiakový a kukuričný škrob – ideálne pre zahusťovanie omáčok

Ak máte v pláne pripraviť omáčku, ktorá bude zahustená a zároveň bez lepku, určite sa nevyhnete príprave bezlepkovej zápražky, čo je kombinácia bezlepkovej múky a masla. Na druhej strane, nie každá omáčka vyžaduje takúto prípravu. Ak pripravujete sladkokyslé omáčky alebo syrové omáčky, použite radšej škrob. Stačí, ak rozmiešate lyžičku zemiakového alebo kukuričného škrobu vo vlažnej vode a za stáleho miešania ho prilejete do omáčky. Týmto spôsobom sa omáčka krásne zahustí a zároveň zostane chutná, ľahká a bez lepku – ideálny spôsob, ako si pripraviť diétne, ale zároveň chutné jedlo. Tento trik vám ušetrí nielen čas, ale aj peniaze, pretože škrob je lacnejší než drahé bezlepkové múky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané