Francúzska polievka Vichyssoise, ktorá sa stala legendou svetovej gastronómie pred viac ako 100 rokmi, sa preslávila svojou jednoduchosťou a osviežujúcou chuťou. Táto lahodná pochúťka z New Yorku osloví každého milovníka polievok a navyše si ju ľahko pripravíte aj doma. Stačí vám len pár základných ingrediencií a môžete si vychutnať delikátnu polievku plnú francúzskeho šarmu.
Polievka vichyssoise sa pripravuje z jednoduchých surovín: zemiakov, póru, cibule, smotany, masla a kuracieho vývaru. Recepty sa môžu mierne líšiť v pomeroch surovín či korení. Môžete pridať muškátový oriešok, čierne alebo biele korenie, majoránku, tymián alebo cesnak. Na ozdobu sa hodí nasekaná pažítka, bylinkové pesto, krutóny, jarná cibuľka, čerstvý pór, kyslá smotana alebo opečená slanina.
Zemiakovo-pórková polievka vichyssoise
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie
- 500 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 300 g póru (len biela a svetlo zelená časť)
- 1 väčšia cibuľa
- 1 000 ml kuracieho vývaru (možno použiť aj zeleninový)
- 50 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie (ideálne biele)
- čerstvá pažítka na ozdobu
- kyslá smotana na ozdobu (možno vynechať)
Príprava
- Bielu a svetlo zelenú časť póru nakrájajte na kolieska, zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nahrubo. Vo väčšom hrnci na miernom plameni rozpustite maslo, pridajte pór aj cibuľu a za stáleho miešania zeleninu orestujte do zmäknutia – pozor, nesmie zhnednúť.
- Pridajte zemiaky, lyžičku soli a zalejte vývarom. Varte 20-30 minút, kým nebudú zemiaky úplne mäkké.
- Do polievky vlejte smotanu, a akonáhle sa polievka začne variť, stiahnite plameň a rozmixujte ju na dokonale hladký krém. Dochuťte soľou a korením.
- Vichyssoise podávajte s lyžicou kyslej smotany a čerstvou pažítkou. Pokiaľ chcete polievku servírovať studenú, nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu, prípadne ešte vložte na hodinu do chladničky.