Vianočné koláčiky pre dospelých. Použite rum, punč a vaječný likér

Zdieľať
rumové guličky
rumové guličky Foto: www.shutterstock.co

Vianoce sú symbolom radosti, pokoja a chutných jedál, ktoré neodmysliteľne patria k sviatočnej atmosfére. Sladkosti môžu byť však nielen tradičné, ale aj o niečo netradičnejšie, ak im dodáte trochu dospelej elegancie v podobe alkoholu. Takto pripravené cukrovinky rozhodne nie sú určené pre deti, ale dospelí si ich určite vychutnajú.

Príprava cukroviniek s obsahom alkoholu je prekvapivo jednoduchá, a navyše ich môžete pripraviť aj na poslednú chvíľu. Väčšina receptov zahŕňa nepečené sladkosti, kde stačí klasickú receptúru obohatiť o niekoľko kvapiek, prípadne lyžíc alkoholu podľa vašich preferencií. Či už ide o rum, vaječný likér, punč alebo iné druhy alkoholu, výsledok bude stáť za to.

Rumové guličky

Medzi nepečenými cukrovinkami patria guličky k obľúbeným klasikám. Na ich prípravu potrebujete mleté piškóty, práškový cukor, kakao a maslo, čo predstavuje základ, ktorý sa dá ľahko prispôsobiť. Pridajte niekoľko lyžíc kvalitného rumu, aby ste vytvorili pochúťku, ktorá získa jedinečný dospelý nádych.

Hotové guličky môžete obaliť podľa svojej chuti – v strúhanom kokose, mletých orechoch, mandliach alebo kakaovom prášku. Z jedného základného cesta tak dokážete pripraviť viacero rôznych variácií, ktoré oživia váš sviatočný stôl.

Linecké cukrovinky s nádychom elegancie

Linecké koláčiky patria medzi stálice vianočného pečenia, no môžete ich ľahko povýšiť na vyššiu úroveň. Stačí, ak do cesta pridáte lyžicu vaječného likéru. Pečte ich ako zvyčajne, ale namiesto tradičnej ovocnej náplne siahnite po kréme z masla a vaječného likéru. Ak chcete docieliť nadýchanú konzistenciu, pridajte jemný tvaroh.

Alternatívou je kolieska zlepiť priamo hustým vaječným likérom, ktorý predtým jemne povaríte, aby sa zhustil. Takáto náplň dodá cukrovinkám intenzívnu chuť a jemnú textúru.

Kokosky s rumovým šmrncom

Zvyšné bielky, ktoré často zostanú po príprave iných druhov cukroviniek, môžete využiť na prípravu kokosiek. Na rumové kokosky budete potrebovať tuhý sneh z bielkov, štipku soli, strúhaný kokos a práškový cukor v rovnakom pomere. Do tejto zmesi pridajte 1-2 lyžice rumu a dôkladne premiešajte.

Lyžicou formujte malé kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich približne 15 minút a následne ich nechajte dosušiť pri nízkej teplote ďalšiu hodinu. Výsledkom budú chrumkavé a voňavé kokosky s jemnou alkoholovou arómou.ň

Kreatívne spracovanie zvyškov

Stáva sa, že niektoré cukrovinky sa pri zdobení alebo skladovaní rozlomia. Tieto kúsky však nemusíte vyhadzovať. Nadrobte ich na menšie kúsky, pridajte podľa chuti rum alebo iný alkohol, a premiešajte ich do jednotnej hmoty. Z tejto masy môžete tvarovať guličky, použiť formičky alebo ju rozváľať a nakrájať na drobné kúsky. Takto vzniknú nové a originálne cukrovinky.

Pri príprave cukroviniek s alkoholom je dôležité pamätať na mieru. Príliš veľa alkoholu môže prebíjať ostatné chute a pokaziť celkový dojem. Výhodou je, že alkohol v miernych množstvách funguje ako konzervant, čím sa predlžuje trvanlivosť cukroviniek. Avšak, otázne je, či sa vôbec dožijú Silvestra, pretože ich obľúbenosť môže spôsobiť, že zmiznú zo stola skôr, než si to všimnete.

Prajem vám krásne a mierne „opité“ Vianoce plné nezabudnuteľných chutí a príjemných chvíľ!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané