Vianočné cukrovinky robené na poslednú chvíľu. Recepty, ktoré stihnete pripraviť aj na Štedrý deň

Zdieľať
kokosové guľky
kokosové guľky Foto: www.shutterstock.com

Už o pár dní tu máme Štedrý deň, a vy stále nemáte napečené vianočné cukrovinky? Nie je dôvod na stres! Vianoce sú predovšetkým o pohode, radosti a trávení času s blízkymi. Ak vám však chýba sladká vianočná atmosféra na tanieri, prinášame vám niekoľko jednoduchých receptov, ktoré zvládnete pripraviť behom chvíle, dokonca aj na poslednú chvíľu.

Sviatočné prípravy môžu byť občas chaotické, no to neznamená, že sa musíte vzdať tradičných koláčikov. Nepečené cukrovinky sú skvelou voľbou – rýchlo hotové, jednoduché na prípravu a výnimočne chutné. Navyše ich môžete pripraviť nielen pred sviatkami, ale aj počas nich, ak potrebujete doplniť zásoby. Tu sú štyri inšpirácie, ktoré potešia každého.

Kokosové guličky Raffaello

Tieto lahodné guličky s kokosovou príchuťou a mandľou uprostred si zamiluje každý. Na ich prípravu potrebujete:

  • 1 plechovku kondenzovaného mlieka,
  • 50 celých mandlí,
  • 200 g strúhaného kokosu (plus extra na obaľovanie).

Postup:

  1. Kokos premiešajte s kondenzovaným mliekom, aby vznikla hladká hmota. Dajte ju na 20-30 minút do chladničky.
  2. Zo zmesi formujte malé guličky, do každej vložte mandľu.
  3. Hotové guličky obaľte v extra strúhanom kokose a nechajte ešte chvíľu vychladiť.

Opité čerešňové košíčky

Elegantné a voňavé košíčky s čokoládou a nádychom rumu sú ideálnou pochúťkou na sviatočný stôl. Čo budete potrebovať:

  • 100 g kokteilových čerešní
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 lyžicu masla
  • 1 lyžicu rumu
  • olúpané mandle na ozdobu

Postup:

  1. Čerešne nechajte odkvapkať na sitku a osušte ich papierovou utierkou. Každú čerešňu vložte do papierového košíčka (pre väčšiu pevnosť použite dvojité košíčky).
  2. Nad vodným kúpeľom roztopte nalámanú čokoládu, pridajte maslo a rum, dobre premiešajte.
  3. Čokoládovou zmesou zalejte každú čerešňu a vrch ozdobte mandľou. Košíčky nechajte stuhnúť na chladnom mieste.

Mandľové hríbiky

Tieto rozkošné sladké hríbiky potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Potrebné suroviny:

  • 200 g mandlí
  • 200 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1 lyžicu kakaa

Postup:

  1. Mandle pomeľte na jemnú múčku. Ak máte možnosť, pomeľte si ich doma – výsledná konzistencia cesta bude lepšia.
  2. Zmiešajte mandle s práškovým cukrom a pridajte bielok. Vypracujte pevné a hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Ak je hmota príliš riedka, pridajte viac cukru.
  3. Z jednej tretiny cesta zamiešajte kakao a vytvorte klobúčiky hríbikov. Zo zvyšného cesta formujte nôžky. Klobúčiky a nôžky pevne spojte dokopy.
  4. Hotové hríbiky nechajte pár hodín preschnúť a potom ich uložte na podnos.

Hromádky z kukuričných lupienkov

Ak hľadáte niečo rýchle a bezlepkové, tieto chrumkavé hromádky sú tou pravou voľbou. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 10 lyžíc kryštálového cukru
  • 8 lyžíc medu
  • 250 g masla
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g horkej čokolády
  • 300 g drvených kukuričných lupienkov

Postup:

  1. Nad vodným kúpeľom roztopte cukor a med, kým nevznikne hladká sirupová konzistencia. Pridajte maslo a čokoládu, nechajte roztopiť.
  2. Do zmesi vmiešajte nasekané orechy a drvené kukuričné lupienky.
  3. Horúcu zmes lyžičkou ukladajte do papierových košíčkov a nechajte stuhnúť.

Aj keď máte na prípravu koláčikov len minimum času, tieto štyri recepty vám umožnia pripraviť chutné sladkosti bez stresu. Užite si vianočné sviatky plné pohody a sladkých chvíľ!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané