Veľkonočné pečenie z Chodska. Ako upiecť tradičné koláče?

Zdieľať
koláč
Veľkonočné pečenie z Chodska. Ako upiecť tradičné koláče? Foto: depositphotos.com

Objavte tradičné veľkonočné pečenie z Chodska, kde klasika stretáva inováciu. Tento rok premeňte klasické chodské koláče na umelecké diela v podobe kraslíc, ktoré by mohli zdobiť aj tie najskúsenejšie chodské domácnosti. Zistite, ako využiť tradičné suroviny, ktoré už pravdepodobne máte doma, a pripravte si slávnostné pečivo, ktoré oživí vaše veľkonočné sviatky.

Tradičné chodské koláče sú známe svojím okrúhlym tvarom, no počas veľkonočných sviatkov sa nebojte experimentovať s ich tvarom. V tomto roku si môžete upiecť kraslice, ktoré by s hrdosťou mohli prezentovať aj tie najzručnejšie chodské babičky a tetičky. Tajomstvom týchto nebeských koláčov je kysnuté cesto a tri druhy náplní: slivková, maková a tvarohová. A ako posledný krok, nezabudnite pridať mandle a rum. Máte všetko potrebné už pripravené doma? Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.

Chodské koláče sa zdobia (merhujú) dvoma tradičnými spôsobmi. Niekde používajú pruhy a prúžky, ktoré vytvárajú jednoduché geometrické tvary, inde sa na tvarohový podklad maľujú lekvárové a makové ornamenty. Zdobenie malo prísny poriadok, mandle sa dávali na tmavé náplne a hrozienka na tvarohovú. A záležalo na tom, v ktorej dedine sa peklo. V tých bohatších bolo viac tvarohu, mandlí a hrozienok, v tých chudobnejších zase maku a lekvár.

Suroviny na cesto

  • 750 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 100 g cukru kryštál
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 35 g čerstvého droždia
  • kôra z polovice citróna
  • 50 ml rumu
  • štipka soli

Na tvarohovú náplň

Cieľ je, aby bola riedkohustá presne tak, aby netiekla, ale zároveň po upečení na povrchu nepopraskala.

  • 750 g tvarohu v staniole
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 60 g masla
  • 2 bielky
  • cukor kryštál podľa chuti
  • 2 lyžice rumu
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Na lekvárovú náplň

  • 200 g lekváru
  • 3 lyžice rumu
  • prípadne mletý klinček

Na makovú náplň

  • 125 g mletého maku
  • 220 ml mlieka
  • 50 g cukru krupice
  • lyžica masla
  • štipka škorice

Na zdobenie

mandle a hrozienka vopred namočené v rume

Ako na to?

Do misy preosejte múku, vytvorte v nej jamku, pridajte 2 lyžice cukru, rozdrobte tam droždie a zalejte ho vlažným mliekom. Prikryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Pridajte polovicu rozšľahaného vajcia, žĺtky, zvyšný cukor, maslo, citrónovú kôru, soľ a rum. Vypracujte cesto a vytvarujte bochník. Posypte ho múkou a nechajte prikrytý v mise 1 hodinu vykysnúť. Cesto prepracujte a nechajte ešte 30 minút dokysnúť. Potom z neho odkrajujte kúsky o váhe 200 gramov a valčekom ich na papieri na pečenie rozvaľkajte do tvaru vajcia, prípadne ich vytvarujte prstami. Vytvorte ľahko zvýšený okraj a nechajte ešte 15 minút dokysnúť. Okraje koláčov potrite zvyšným rozšľahaným vajcom, položte ich na plechy a pripravte náplne.

Tvarohová náplň. Do misy dajte tvaroh, pridajte rum, citrónovú kôru aj cukor a dobre premiešajte. Rozrieďte zmes trochou smotany, ale pridávajte ju po častiach, náplň nesmie byť veľmi tekutá. Nakoniec vyšľahajte sneh z bielkov a opatrne ho zapracujte.

Slivkový lekvár: Slivkový lekvár rozmiešajte s rumom. Príliš riedky môžete zahustiť strúhaným perníkom.

Maková náplň.  Mak nasypte do kastrólika, pridajte cukor, maslo, škoricu, mlieko a priveďte do varu. Na miernom plameni za stáleho miešania nechajte náplň zhustnúť a potom vychladnúť.

Finále: Rúru predhrejte na 180 °C. Koláče potrite tvarohovou náplňou a ozdobte pomocou cukrárskych sáčkov lekvárovou a makovou náplňou. Inú možnosť ponúkne pruhovanie: koláč sa striedavo zdobí pruhmi náplní, pričom tvarohová vždy musí byť medzi lekvárovou a makovou. Nakoniec ich ozdobte mandľami a odkvapkanými hrozienkami. Plech s koláčmi vložte do vyhriatej rúry a pečte, kým nie sú okraje ľahko zlatisté, opatrne, aby vám príliš nestvrdli.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané