Ak by sme chceli nájsť príklad tradičného zloženia nášho jedálnička, asi by pozostával z hydinového a červeného mäsa, syrov, vajec, zeleniny ako prílohy a cestovín či pizze. Vzhľadom na stúpajúci počet prípadov obezity či kardiovaskulárnych ochorení je však na mieste otázka, či neprišiel čas na zmenu. Tu je zopár dôvodov, prečo.
Živočíšna výroba: plusy a mínusy
Viete si predstaviť svoje stravovanie bez mäsa? Počet vegetariánov či rovno vegánov síce každoročne stúpa, stále je to však zanedbateľné percento populácie. Dôvodov je viacero, no tým najčastejším je asi chuť a veľa spôsobov jeho spracovania.
Mäso má tiež výhodu z pohľadu výživových hodnôt, najmä ak ide o bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, železo a aj tuky. Tieto výhody sú však zároveň aj jeho nevýhodami, nakoľko práve vysoký obsah tuku je rizikový pre srdcovocievny systém a aj pre nadváhu. Konzumácia mäsa je preto tak trocha „dvojsečná zbraň“.
Ešte väčšia nevýhoda ale je, že súčasná úroveň jeho produkcie a spotreby je dlhodobo neudržateľná. Chov zvierat je náročný na pôdu, produkciu krmiva, spotrebu vody a aj z pohľadu produkcie skleníkových plynov, najmä oxidu uhličitého.
Aktuálna závislosť väčšiny ľudí na mäse súvisí najmä s bielkovinami a rôznymi formami jeho spracovania. Hľadať alternatívu sa však ukazuje ako nevyhnutnosť.
Čo ponúkajú rastlinné produkty
Oproti živočíšnej výrobe vám v prípade rastlinných potravín nehrozí nadmerné množstvo tuku, takže ak ide o srdce alebo metabolizmus, sú určite zdravšie.
Ovocie, zelenina, strukoviny či obilniny zároveň obsahujú potrebné vitamíny a minerály. O niečo horšie je to s aminokyselinami alebo omega mastnými kyselinami, rovnako tak s bielkovinami a železom, tu má jednoznačne viac výhod mäso.
Medzi nevýhody treba zaradiť aj riziko alergií a v prípade niektorých druhov zeleniny, ovocia alebo strukovín aj problémy s trávením. O niečo horšia je aj tepelná spracovateľnosť, najmä v prípade ovocia, ktoré sa konzumuje takmer vždy surové. Naopak, surová zelenina je väčšinou bez chuti, aj pri varení ju treba viac dochucovať.
Veľkým mínusom rastlinnej stravy je náročnosť na pôdu a vodu. Z ekologického hľadiska a z hľadiska udržateľnosti je na tom síce o niečo lepšie, ako chov zvierat na mäso, no aj tak to bude pri dlhodobom vývoji čoraz viac otázny aspekt.Jedlý hmyz ako ekologické aj výživné riešenie
Ak ide o jedlý hmyz, ten ponúka optimálny pomer výhod živočíšnej aj rastlinnej stravy. Z ekologického hľadiska je jednoznačnou voľbou, či už ide o nároky na pôdu a krmivo, vodu alebo aj náročnosť z hľadiska environmentálnej záťaže.
Chov jedlého hmyzu nie je náročný ani na energiu alebo priestory, neprodukuje žiadne významné množstvo skleníkových plynov a má kratší životný cyklus.
Z pohľadu výživy je výhodou priam ideálna kombinácia dôležitých živín, kyselín, vitamínov a minerálov. Jedlý hmyz obsahuje minimum tuku a až ohromujúce množstvo bielkovín, čo bez problémov obstojí aj v porovnaní s mäsom. Je tiež bohatý na omega-3 mastné kyseliny a všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje.
Pokiaľ ide o minerály a vitamíny, jedlý hmyz môže bez problémov konkurovať ovociu a zelenine. Nájdete v ňom vitamíny skupín A, B a C, najmä vitamíny B2, B3 a B12. JE tiež skvelým zdrojom železa, draslíka, vápnika, horčíka a selénu.
Múka, snacky aj cestoviny
Veľkým benefitom jedlého hmyzu je, že na výber máte naozaj rozmanitú ponuku jeho foriem. Zabudnite na stereotyp, že by ste museli jesť cvrčkov alebo červíkov v surovom stave, práve naopak. Rozmanitosť potravín a produktov je až ohromujúca!
Kúpiť si viete sušený a dochutený hmyz, ktorý môžete skombinovať a pridať aj k bežnému jedlu. Viete ho variť, vyprážať, piecť aj grilovať, je to len na vás. Ak máte radi múčniky, môžete si kúpiť cvrčiu múku či proteínový prášok z cvrčkov, ktorý viete pridať k bežnej múke. Veľmi chutné a zaujímavé sú aj chipsy z jedlého hmyzu.
Larvičky z múčiara obyčajného sa zas dajú konzumovať spolu s ovocím, orieškami alebo zeleninou. Na rýchle zahnanie hladu sú ideálne müsli tyčinky s obsahom jedlého hmyzu, alebo tepelne spracované chrumkavé cvrčky zbavené končatín.
Z jedlého hmyzu sa vyrábajú aj polotovary či hotové produkty ideálne na jednoduché varenie. Skvelým príkladom sú cestoviny alebo hotové raňajkové cereálie. Stačí teda len trocha fantázie a jedálniček si viete vyskladať tak, aby bol zdravý, výživný aj chuťovo pestrý. Jedlý hmyz je ideálna potravina 21. storočia!
Informačný servis