Veľa žien varí zemiaky zle. Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť?

Zdieľať
varenie zemiakov
Veľa žien varí zemiaky zle. Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť? Foto: depositphotos.com

Chcete mať vždy lahodné a dokonale uvarené zemiaky? Prinášame vám tipy, ako ich správne pripraviť a vyhnúť sa najbežnejším chybám.

Zemiaky sú základnou súčasťou kuchyne v mnohých domácnostiach. Ich príprava sa môže zdať jednoduchá, no aj pri tomto jednoduchom úkone sa často robia chyby. Výsledkom sú potom rozvarené, nevýrazné zemiaky bez chuti. Ktoré chyby sú najčastejšie a ako sa im vyhnúť? Pozrime sa na to podrobnejšie.

Vyberte správny typ zemiakov

Zemiaky sú viac ako len obyčajná ingrediencia. Existujú rôzne druhy, ktoré sa líšia chuťou a textúrou, a ich správny výber je kľúčový pre úspešný výsledok.

Typ A

Ideálne na šaláty, pretože si zachovajú pevný tvar a lahodnú chuť. Hodia sa aj do rôznych zemiakových príloh.

Typ B

Univerzálne zemiaky, ktoré môžete použiť na všetko – od pyré po hranolky alebo polievky.

Typ C

Zemiaky s vysokým obsahom škrobu, ktoré sú mäkké a skvelé na prípravu kaše, alebo knedlíkov.

neošúpané zemiaky vo vode
Veľa žien varí zemiaky zle. Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť? Foto: depositphotos.com

Zemiaky nelúpte

Zemiaky varte v šupke. Vyberte podobne veľké kúsky, ktoré sa uvaria rýchlejšie a rovnomernejšie. Pred varením ich dôkladne umyte.

Správna doba varenia

Zemiaky zalejte studenou vodou, aby boli ponorené, a dajte variť. Doba varenia závisí od veľkosti, druhu a vyzretosti zemiakov. Zvyčajne trvá 25-35 minút, nové zemiaky len 10-15 minút. Neprekračujte túto dobu, inak zemiaky stratia svoju textúru a chuť.

Priebežný test

Nespoliehajte sa len na určený čas. Priebežne testujte mäkkosť zemiakov vidličkou alebo špajdlou. Ak cítite odpor, zemiaky ešte varte. Ak nie, môžete ich scediť.

Okamžité scedenie

Po uvarení zemiaky okamžite sceďte. Nechajte ich bez pokrievky, aby nezostali vo vlastnej pare a nezmenili textúru.

scedené zemiaky
Veľa žien varí zemiaky zle. Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť? Foto: www.freepik.com

Pridané tipy a triky

Skladovanie

Uchovávajte zemiaky na chladnom, tmavom mieste, aby vydržali dlhšie.

Dochutenie

Po uvarení zemiaky dochuťte soľou, bylinkami alebo maslom, aby ste zvýraznili ich chuť.

Použitie zemiakovej vody

Vodu, v ktorej sa zemiaky varili, môžete použiť ako základ do polievok a omáčok, obsahuje totiž výživné látky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané