Väčšina z nás bola vychovávaná v duchu, že ovocie je zdravé, ale málokto sa zamyslí nad kôstkami a jadierkami. Hoci ich väčšinou vypľujeme, niektoré z nich obsahujú dôležité živiny a môžu byť prínosom pre naše zdravie. Iné však môžu byť až toxické. Prečítajte si, ktoré kôstky sú pre vás vhodné a ktorým by ste sa mali vyhnúť.
Všetci sme od rodičov počuli, že ovocie je zdravé. Čo nám ale možno zabudli povedať, sú informácie o kôstkach a jadierkach. Väčšina ľudí ich vypľuje, no niektoré z nich môžu mať zdravotné benefity. Zistite, ktoré to sú.
Jadierka a kôstky z rôznych druhov ovocia väčšina z nás vypľuje. Je to logické, keďže sú ťažko stráviteľné a často majú horkú chuť, ktorá kazí sladkú chuť ovocia. Niektoré kôstky sú však pre naše telo veľmi prospešné, pretože obsahujú dôležité enzýmy, vitamíny a ďalšie zdravé látky. Iné naopak môžu byť toxické. Ktoré kôstky môžete konzumovať a ktorým by ste sa mali vyhnúť.
Aké kôstky jesť?
Kôstky a jadierka z ovocia môžeme rozdeliť do dvoch kategórií. Prvá kategória zahŕňa tie, ktoré sú jedlé a dokonca by sa mali jesť. Obsahujú totiž množstvo dôležitých enzýmov, vitamínov a minerálov. Niektoré kôstky sú dokonca zdravšie ako samotné ovocie, z ktorého pochádzajú.
Do tejto kategórie patria napríklad jadierka z tekvíc. Tieto vám môžu poskytnúť veľké množstvo minerálov, ako sú draslík, horčík a zinok. Semená z tekvíc sú tiež vynikajúcim zdrojom aminokyselín.
Ďalšími jedlými kôstkami sú z granátového jablka. Sú plné antioxidantov a životne dôležitého vitamínu C. Jadierka z citrusov obsahujú limonoidy a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Kôstky z hrozna a melónov obsahujú dôležité minerály a sú plné antioxidantov.
Akým jadierkami sa vyhnúť?
Pozrime sa teraz na druhú kategóriu. Sú to kôstky a jadierka, ktoré pre naše telo nemajú žiadne prínosy, ba naopak, môžu byť škodlivé. Tieto kôstky obsahujú amygdalín, látku, ktorá je neškodná, pokiaľ zostane vnútri kôstky. Ak však kôstka praskne, amygdalín sa premení na kyanid, ktorý môže byť veľmi nebezpečný, ak ho skonzumujeme veľa. Medzi takéto kôstky patria tie z čerešní, broskýň, jabĺk, hrušiek a marhúľ.
Hoci občasné prehltnutie jednej alebo dvoch kôstiek nespôsobí okamžitú škodu, je lepšie sa im vyhnúť.