Určite ste už počuli, že zemiaky sa považujú za druhý chleba. Zemiaky sa objavujú pravidelne v našom jedálničku, pripravujeme z nich veľa hlavných jedál. Sú obľúbenou potravinou v domácnosti. Zemiaky majú niekoľko odrôd. Poznáme 3 tipy zemiakov, ktoré nájdeme v obchodoch: červené, biele a žlté. No nelíšia sa len farbou ale aj inými rozdielmi.
Rozdielom je aj ich nutričná hodnota a na čo sa aké zemiaky hodia, či na varenie alebo pečenie. Poďte sa pozrieť na to, ako sa tieto odrody líšia.
1. trieda
Tieto zemiaky majú najväčší obsah škrobu. Ak už varíte polievky alebo kašu, použite radšej biele zemiaky. Pri varení vývaru dokážu polievku aj zahustiť.
2. trieda
Zemiaky, ktoré majú žltú šupku, obsahujú betakarotén. Ten je dôležitý pri negatívnych vplyvoch slnečného žiarenia na náš organizmus, zlepšuje nám zrak a vyrovnáva očný tlak. Zemiaky tejto triedy sú veľmi dobré na varenie rôznych šalátov. Pri krájaní a miešaní sa nerozpadnú, teda udržia svoj tvar. Skúste ich použiť aj na pečenie v kusoch.
3. trieda
Zemiaky červené obsahujú antioxidanty. Pomáhajú pri starnutí a obsahujú nízky obsah škrobu. Pri pečení sa na nich vytvorí chrumkavá a chutná kôrka, čo mnoho ľudí miluje.
Ak si už vyberiete vhodné zemiaky na ich prípravu, určite nezostanete sklamaní a skvele si na nich pochutnáte.
Zdroj: sovkusom.ru