Vďaka vákuovačke si potraviny udržia svoju čerstvosť, arómu a skvelú chuť až päťkrát dlhšie ako pri bežnom skladovaní

Zdieľať
Vďaka vákuovačke
Vďaka vákuovačke si potraviny udržia svoju čerstvosť, arómu a skvelú chuť až päťkrát dlhšie ako pri bežnom skladovaní Foto: depositphotos.com

Ak premýšľate, či si zaobstarať ďalší prístroj do kuchyne, potom v prípade vakuovačky určite neurobíte chybu

Vákuované potraviny majú mnoho výhod. Okrem toho, že oveľa dlhšie vydržia čerstvé, nešíria okolo seba v chladničke zápach (ako napríklad aromatické syry a pod.), Nedostanú sa k nim baktérie, ktoré by napomáhali rýchlejšiemu rozkladu jedla, a tiež šetrí miesto v chladničke alebo v mrazničke.

Ako vákuovanie funguje
Vakuovačka vysaje z potravín vzduch, čím jednak zmenší objem daného balíka a to je hlavné, že spomalí množenie mikroorganizmov, teda baktérií či zárodkov plesní, ktoré majú vplyv na rozkladanie potravín. Jedlo si teda udrží dlhšie svoju čerstvosť, než keby ste ho uložili do bežných sáčkov alebo boxov. Tým, že z obalu odsajete vzduch a obal je pevne zavarený, sa k potravinám nemôžu dostať žiadne pachy z okolia a ani potraviny samy žiadne pachy do okolia nevypúšťajú.

Ďalšou výhodou vakuovačky je jej jednoduché ovládanie a malý priestor, ktorý vám v domácnosti zaberie. Má pomerne všestranné využitie, pretože v nej môžete vákuovať už predpripravené jedlo, ako sú olúpané zemiaky alebo naložené mäso, hodí sa na zeleninu i ovocie, môžete s ňou zavariť už hotové jedlo, ktoré potom len otvoríte a ohrejete v mikrovlnke. Ak máte veľkú rodinu a nakupujete vo veľkom balení, môžete vždy časti potravín zavariť a vyberať postupne podľa potreby. Je teda vhodná pre všetky typy domácností.

Niektoré vakuovačky majú vo vybavení dokonca aj špeciálne nástavce pre fľaše, takže môžete odsať vzduch aj z fliaš octu, oleja alebo z nedopitého vína z predchádzajúceho večierku. Napríklad olej takto vákuový nežlkne a udrží si plnú arómu, čo v prípade kvalitných olivových olejov iste ocenia mnohí .

Vakuovačka aj na cesty
Vakuovačku možno využiť aj mimo domova, napríklad na chate alebo na dovolenke. Môžete s ňou hravo uchovať prebytky zo záhrady či potraviny na dovolenku. Pokiaľ máte doma rybára, potom jednoducho zabalíte čerstvé ryby hneď po úlovku, než ich doveziete domov. Niektoré vakuovačky majú koncovky, ktoré umožňujú ich napájanie aj z auta alebo z karavanu, prípadne na lodi.

Tipy na správne využitie vakuovačky:
Potraviny pred vákuovaním čo najviac osušte. Napríklad umyté ovocie či zeleninu nevakuujte mokré, ale nechajte uschnúť na utierke. Mäso utrite napríklad papierovou kuchynskou utierkou.

Tekutiny pred vákuovaním zamrazte. Lepšie sa potom zavaria a budete mať istotu, že sa nedostanú do zvarov. Tie by potom nemuseli dobre držať. To isté platí pre omáčky, polievky alebo pyré.

Mäkké potraviny, ako je bobuľové ovocie alebo napríklad guličky či karbonátky z mletého mäsa, zamrazte na tácke a až potom preložte do vakuovačky a odsajte vzduch. Potraviny si udržia tvar a nebudú sa lepiť dohromady.

Ak vákuum sypkej zmesi, ako sú múka, mleté ​​orechy, kokos alebo strúhanka, dajte pred odsávacie časť papierový obrúsok, ktorý zachytí pri odsávaní drobné nečistoty, aby sa nedostali do prístroja.

Veľmi tvrdé potraviny, ako sú cestoviny, obaľte papierom alebo kuchynskou utierkou, aby neprepichli fóliu.

Pri vákuovaní by ste mali držať strany fólie pri sebe čo najviac narovnané. Ak sa stane, že sa fólia zkrčí, zvar veďte bližšie k potravine. Nie je nutné hneď fóliu likvidovať. Po otvorení môžete fóliu umyť a použiť ju znova. Maximálne ju však použite trikrát, potom už stráca svoje izolačné vlastnosti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané