Varené zemiakové placky. Jednoduché a chutné

Zdieľať
zemiakové placky
Varené zemiakové placky. Jednoduché a chutné Foto: www.freepik.com

Obľúbené placky z varených zemiakov predstavujú stálicu nielen v českej, ale aj v slovenskej kuchyni. Ponúkame vám zaujímavý pohľad na ich históriu, rôznorodé spôsoby prípravy a tipy, ako ich môžete servírovať, či už ako hlavné jedlo alebo chutný dezert.

Varené zemiakové placky sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej kuchyne už od čias Márie Terézie. Ponúkajú jednoduchú alternatívu k zemiakovým plackám, ktoré dokážu pohostiť celú rodinu. Ich výroba je menej náročná a vďaka tomu sa rýchlo stali obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach.

Tieto placky, vďaka svojej všestrannosti, sa stali večným hitom. Existuje nespočetné množstvo variácií, ako ich pripraviť, či už z varených zemiakov s alebo bez šupky, alebo zo surových nastrúhaných jemne alebo hrubo. V niektorých receptoch sa ako spojivo používa len múka, inde sa pridávajú aj vajíčka. Tradičné placky zahrnovali jednoduchú kombináciu zemiakov, múky a soli, a piekli sa na suchej rozpálenej platni. Pred podávaním sa natierali sadlom alebo maslom a konzumovali sa samostatne s hrnčekom mlieka, ako príloha k pečenému mäsu alebo hydine.

Zemiakové placky môžu byť tiež skvelým spôsobom, ako využiť zvyšné varené zemiaky a pritom pridať k jedálničku niečo nové a chutné. Či už hľadáte inšpiráciu pre rýchlu večeru alebo chcete prekvapiť svojich hostí netradičnou prílohou, tieto placky sú ideálnou voľbou.

Zemiakové placky

Čas prípravy: 45 minút

Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov varených v šupke (varný typ B alebo C)
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • lyžička soli
  • masť

Príprava:

  1. Varené, vychladnuté zemiaky olúpte a prelisujte do misky. Môžete ich tiež nastrúhať na jemnom strúhadle.
  2. Pridajte vajcia, múku a soľ a vypracujte hladké cesto.
  3. Z cesta ihneď začnite pomocou lyžice vykrajovať hrudky. Ak by ste ho nechali dlho stáť, začalo by rednúť.
  4. Na pomúčenej doske vytvarujte z hrudiek placky. Potom ich opečte alebo smažte do zlatistej farby. Pripraviť ich môžete na suchej panvici a potom potrieť masťou, alebo ich na masti rovno usmažiť.
  5. Placky podávajte ako hlavný chod alebo ako prílohu k dusenému mäsu.

Do cesta môžete pridať na kocky nakrájanú slaninu, salámu alebo vyprážanú cibuľku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané