Už ste vyskúšali pečené reďkovky? Sú vynikajúce

Zdieľať
reďkovka
Už ste vyskúšali pečené reďkovky? Sú vynikajúce Foto: www.freepik.com

Reďkovky – malé, ale o to významnejšie zázraky našich záhrad. Ponúkajú nielen vynikajúcu chuť samotné, ale aj širokú škálu použitia v kuchyni. Od chrumkavých šalátov, cez zdravé pomazánky až po netradičné prílohy, reďkovky vás prekvapia svojou univerzálnosťou. Objavte s nami, ako si z nich pripraviť lahodné jedlá a zároveň sa dozviete o ich bohatej histórii a zdravotných benefitoch.

Reďkovky, pôvodne pestované pre svoju dekoratívnosť v záhradách Japonska a Číny, si od 17. storočia nachádzajú cestu do kuchýň po celom svete. Dnes sú známe v mnohých farebných prevedeniach – od klasických červených po biele, ružové, fialové až po červeno-biele. Ich špecifickú štipľavú chuť im dodávajú horčičné oleje, pričom reďkovky pestované v exteriéri sú bohatšie na tieto látky, ako ich skleníkové protipóly. Sú nielen chutné, ale aj zdravé, obsahujú vitamín C a podporujú dobré trávenie.

Pre všetkých milovníkov zeleniny tu máme niekoľko tipov, ako si reďkovky vychutnať na maximum. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a objavte nové chutné kombinácie, ktoré osviežia váš jedálniček.

šalát z reďkoviek
Už ste vyskúšali pečené reďkovky? Sú vynikajúce Foto: www.freepik.com

Zeleninový šalát s reďkovkami a kyslou smotanou

Vezmite 500 g čerstvej bielej kapusty, nakrájajte ju na tenké prúžky, osoľte a nechajte chvíľu postáť. Pridajte 12 nakrájaných reďkoviek, pre zmenu chuti zmiešajte s kyslou smotanou, osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Po premiešaní pridajte na kocky nakrájané uvarené vajíčko a podávajte s čerstvým pečivom. Tento šalát je ideálny ako ľahký občerstvený alebo ako príloha k hlavnému jedlu.

Rýchla pomazánka s cottage syrom a reďkovkami

Pre rýchlu a zdravú desiatu zmiešajte dve balenia cottage syra, na hrubo nastrúhanými reďkovkami. Dochutíte lyžičkou horčice, solí a čerstvo mletým čiernym korením. Pridajte nasekanú pažítku pre sviežosť a všetko dôkladne premiešajte. Podávajte na krajíčkoch čerstvého celozrnného chleba.

Pečené reďkovky

Zaujímavou prílohou k mäsu sú reďkovky pečené v rúre, skvelé budú aj ako teplý šalát ochutený citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami. Tepelnou úpravou stratia čiastočne svoju farbu, ale aj štipľavosť, takže budú chutiť aj deťom. Ako na to? Umyté reďkovky prekrojte napoly, jemne posoľte, pokvapkajte olejom a premiešajte. Vložte ich na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10–15 minút.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané