Pečená brokolica je nielen zdravá, ale aj chutná alternatíva k tradičným prílohám. Vďaka pečeniu získava lahodnú orieškovú chuť a krehkú konzistenciu, ktorá zaujme aj tých, ktorí sa bežne tejto zelenine vyhýbajú. Prečítajte si, ako ju pripraviť, aby ste si ju zamilovali.
Ako pripraviť pečenú brokolicu? Lahodná a zdravá alternatíva
Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť brokolicu. Pečením nielenže získa vynikajúcu chuť, ale aj krehkú konzistenciu, takže ju môžete vychutnať aj ako zdravšiu alternatívu k smaženým čipsom. Pečenie v rúre je spôsob, ktorý určite stojí za vyskúšanie – zelené ružičky tak nadobudnú jedinečnú orieškovú chuť a navyše sú krásne chrumkavé. Vďaka tomu táto super zdravá zelenina v pečenej forme často chutí aj tým, ktorí sa jej bežne vyhýbajú.
Experimentujte s koreninami
Ružičky brokolice je potrebné pred pečením ľahko premiešať s olejom, môžete použiť aj štetec na potieranie alebo olej v spreji. Na dochutenie vám postačí soľ a čierne korenie, ale skvelý je tiež čerstvý alebo sušený cesnak, mletá paprika, chilli, rímsky kmín, citrónová šťava alebo korenie garam masala. Ak ju chcete mať ešte chrumkavejšiu, môžete ju pred pečením posypať klasickou alebo panko strúhankou.
Pečená brokolica je výborná v kombinácii so syrom. Najčastejšie sa používa parmezán, ale skvelá bude tiež nastrúhaná gouda, ementál alebo syr s modrou plesňou. Pečenú brokolicu môžete podávať ako prílohu k mäsu, zmiešať ju s varenou ryžou, cestovinami alebo ázijskými rezancami. Výborne chutí aj samotná alebo v kombinácii s tvarohovým, jogurtovým či syrovým dipom.
Pečená brokolica s parmezánom
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
- 1 väčšia brokolica
- 1 strúčik cesnaku
- 1-2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- 50-100 g parmezánu podľa chuti
Príprava:
- Odrežte hlúb, olúpte ho a nakrájajte na kolieska. Brokolicu umyte, osušte a rozoberte na malé ružičky. V menšej miske alebo hrnčeku zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
- Rúru predhrejte na 200 ºC. Ružičky aj hlúb nasypte do misky, pridajte ochutený olej a všetko dôkladne premiešajte.
- Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte ružičky brokolice a vložte ich do predhriatej rúry. Pečte 15 minút do zlatistej až mierne hnedej farby. Horúcu brokolicu posypte parmezánom a môžete podávať.