Už nikdy nevylievajte vodu z varených vajec do drezu! Jej účinky sú zázračné!

Zdieľať
Voda z varených vajec

Prípravou vajec, konkrétne tým, čo sa deje pri ich varení, sa totiž nedávno zaoberalo oddelenia lekárskeho výskumu na univerzite v anglickom Birminghame.

Konkrétne sa rozhodli bližšie študovať chemické reakcie, ku ktorým pri varení vajec dochádza.

Viete z akých prvkov sa vaječná škrupina vlastne skladá?

Voda z varených vajec
https://www.gettyimages.com/

Najväčší podiel na zložení škrupiny, viac ako deväťdesiat percent, má uhličitan vápenatý.

Ten nájdeme napríklad aj v škrupinách mušlí alebo v kriede. Okrem neho však vaječná škrupina obsahuje ďalších neuveriteľných 27 prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo či meď.

Pokiaľ vajcia varíme vo vode, mnoho z týchto prvkov sa do vody uvoľňuje vo forme iónov.

Cenná rada pre záhradkárov

Až doteraz sme len citovali už známe fakty. Vedci z univerzity v Birminghame ale teraz zistili, že ióny vápnika, ktoré sa do vody uvoľnia, majú úplne jedinečnú schopnosť – môžu veľmi ľahko

prenikať do akejkoľvek inej organickej bunky a následne z nej opäť von.

Zároveň vyvolávajú v bunke ďalšie chemické reakcie so syntézou živín.

Voda, ktorá je týmito iónmi nasýtená, je tak veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín.

Je ale vhodná aj na namáčanie najrôznejších semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastlinky.

Ako vodu z vajec správne používať?

Po uvarení vajcia z vody okamžite vyberte a schlaďte v studenej vode, každá správna gazdinka vie, že škrupina potom pôjde oveľa lepšie odstrániť.

Vodu zvyšnú po uvarení vajec tiež schlaďte, napríklad ponorením hrnca do väčšej nádoby so studenou vodou, a po vychladnutí prelejte do kanvičky, ktorú používate na zalievanie.

Vodu po varení vajec ale nemusíte používať len na zalievanie, môžete s ňou rastliny čas od času aj postriekať.

Rastliny totiž minerálne látky a predovšetkým vápnik veľmi potrebujú.

Rastlinu, ktorá trpí nedostatkom vápnika, ľahko spoznáte zaschnutými koncami listov a tiež hnedými škvrnami na nich.

Ak túto vodu použijeme na sadeničky, budú odolnejšie voči rôznym škodcom.

Ďalšou výhodou používania vody z vajec v záhradkárstve je skutočnosť, že táto voda pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, teda v rozmedzí 5,5 až 6,5 pH, čo rastlinám všeobecne svedčí.

Ďalšie informácie:

Farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré vznikajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané