Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Už nikdy nevylievajte vodu z varených vajec do drezu! Jej účinky sú zázračné!

reklama:

Prípravou vajec, konkrétne tým, čo sa deje pri ich varení, sa totiž nedávno zaoberalo oddelenia lekárskeho výskumu na univerzite v anglickom Birminghame.

Konkrétne sa rozhodli bližšie študovať chemické reakcie, ku ktorým pri varení vajec dochádza.

Viete z akých prvkov sa vaječná škrupina vlastne skladá?

Voda z varených vajec
www.gettyimages.com

Najväčší podiel na zložení škrupiny, viac ako deväťdesiat percent, má uhličitan vápenatý.

Ten nájdeme napríklad aj v škrupinách mušlí alebo v kriede. Okrem neho však vaječná škrupina obsahuje ďalších neuveriteľných 27 prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo či meď.

Pokiaľ vajcia varíme vo vode, mnoho z týchto prvkov sa do vody uvoľňuje vo forme iónov.

Cenná rada pre záhradkárov

Až doteraz sme len citovali už známe fakty. Vedci z univerzity v Birminghame ale teraz zistili, že ióny vápnika, ktoré sa do vody uvoľnia, majú úplne jedinečnú schopnosť – môžu veľmi ľahko

prenikať do akejkoľvek inej organickej bunky a následne z nej opäť von.

Zároveň vyvolávajú v bunke ďalšie chemické reakcie so syntézou živín.

Voda, ktorá je týmito iónmi nasýtená, je tak veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín.

Je ale vhodná aj na namáčanie najrôznejších semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastlinky.

Ako vodu z vajec správne používať?

Po uvarení vajcia z vody okamžite vyberte a schlaďte v studenej vode, každá správna gazdinka vie, že škrupina potom pôjde oveľa lepšie odstrániť.

Vodu zvyšnú po uvarení vajec tiež schlaďte, napríklad ponorením hrnca do väčšej nádoby so studenou vodou, a po vychladnutí prelejte do kanvičky, ktorú používate na zalievanie.

Vodu po varení vajec ale nemusíte používať len na zalievanie, môžete s ňou rastliny čas od času aj postriekať.

Rastliny totiž minerálne látky a predovšetkým vápnik veľmi potrebujú.

Rastlinu, ktorá trpí nedostatkom vápnika, ľahko spoznáte zaschnutými koncami listov a tiež hnedými škvrnami na nich.

Ak túto vodu použijeme na sadeničky, budú odolnejšie voči rôznym škodcom.

Ďalšou výhodou používania vody z vajec v záhradkárstve je skutočnosť, že táto voda pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, teda v rozmedzí 5,5 až 6,5 pH, čo rastlinám všeobecne svedčí.

Ďalšie informácie:

Farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré vznikajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. mája 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.