Prípravou vajec, konkrétne tým, čo sa deje pri ich varení, sa totiž nedávno zaoberalo oddelenia lekárskeho výskumu na univerzite v anglickom Birminghame.
Konkrétne sa rozhodli bližšie študovať chemické reakcie, ku ktorým pri varení vajec dochádza.
Viete z akých prvkov sa vaječná škrupina vlastne skladá?
Najväčší podiel na zložení škrupiny, viac ako deväťdesiat percent, má uhličitan vápenatý.
Ten nájdeme napríklad aj v škrupinách mušlí alebo v kriede. Okrem neho však vaječná škrupina obsahuje ďalších neuveriteľných 27 prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo či meď.
Pokiaľ vajcia varíme vo vode, mnoho z týchto prvkov sa do vody uvoľňuje vo forme iónov.
Cenná rada pre záhradkárov
Až doteraz sme len citovali už známe fakty. Vedci z univerzity v Birminghame ale teraz zistili, že ióny vápnika, ktoré sa do vody uvoľnia, majú úplne jedinečnú schopnosť – môžu veľmi ľahko
prenikať do akejkoľvek inej organickej bunky a následne z nej opäť von.
Zároveň vyvolávajú v bunke ďalšie chemické reakcie so syntézou živín.
Voda, ktorá je týmito iónmi nasýtená, je tak veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín.
Je ale vhodná aj na namáčanie najrôznejších semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastlinky.
Ako vodu z vajec správne používať?
Po uvarení vajcia z vody okamžite vyberte a schlaďte v studenej vode, každá správna gazdinka vie, že škrupina potom pôjde oveľa lepšie odstrániť.
Vodu zvyšnú po uvarení vajec tiež schlaďte, napríklad ponorením hrnca do väčšej nádoby so studenou vodou, a po vychladnutí prelejte do kanvičky, ktorú používate na zalievanie.
Vodu po varení vajec ale nemusíte používať len na zalievanie, môžete s ňou rastliny čas od času aj postriekať.
Rastliny totiž minerálne látky a predovšetkým vápnik veľmi potrebujú.
Rastlinu, ktorá trpí nedostatkom vápnika, ľahko spoznáte zaschnutými koncami listov a tiež hnedými škvrnami na nich.
Ak túto vodu použijeme na sadeničky, budú odolnejšie voči rôznym škodcom.
Ďalšou výhodou používania vody z vajec v záhradkárstve je skutočnosť, že táto voda pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, teda v rozmedzí 5,5 až 6,5 pH, čo rastlinám všeobecne svedčí.
Ďalšie informácie:
Farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré vznikajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.