Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Už naše babičky používali medvedí cesnak ako všeliek. Vyskúšajte ho aj vy

reklama:
medvedí cesnak
medvedí cesnakwww.gettyimages.com

Cesnak medvedí je používaný ako liečivá rastlina, zelenina a pestuje sa aj pre okrasu. Názov dostal vďaka zásluhe medveďov. Tí sa po prebudení zimného spánku s radosťou vydávajú na porasty cesnaku, ktorý im prečistí útroby.

Aké má medvedí cesnak účinky

Použitie v kuchyni: vňať sa zbiera na začiatku kvitnutia, teda v máji.  A cibuľa v auguste a septembri.
Čerstvou vňaťou sa korenia biele polievky, omáčky, mäso a pod.

Použitie v liečiteľstve: cesnak sa odporúča pre zníženie krvného tlaku, proti chrípkam, ateroskleróze a astmy

Ďalej napomáha na:

  • pamäť
  • žalúdok
  • črevá
  • plynatosť
  • zápchu
  • kŕče čriev
  • závraty
  • pocit tlaku v hlave
  • úzkosť
  • zahlienenie priedušiek
  • chronický kašeľ
  • tuberkulóza
  • čistí obličky
  • čistí močové cesty
  • čistí žalúdok, črevá

Cesnak medvedí patrí medzi  prvých poslov jari. Cesnak medvedí rastie na humusovitých vlhkých lúkach, tienistých a vlhkých miestach, pod kríkmi a v listnatých horských lesoch. Cesnak nemusíme ani vidieť preto aby sme ho našli, na jeho stopu nás naláka jeho špecifická vôňa.  Jeho rast začína už začiatkom apríla. Kvitne však až uprostred mája. Ukladá v sebe liečivé sily a rozpráva sa o ňom, že medvede patria medzi prvé čo ho objavia. Keďže ho potrebujú po zimnom spánku, aby sa prečistili. V podstate medvedí cesnak má podobné vlastnosti ako cesnak kuchynský, ale je oveľa liečivejší a aromatickejší. Preto je aj vhodný, keď sa rozhodnete pre jarnú detoxikáciu tela.

Usušené listy strácajú liečivé účinky. Preto ak sa rozhodnete pre detoxikáciu tela použite iba čerstvé listy. Môžete si ich dať napríklad na chleba s maslom. Nadrobno nasekaný používame do polievok. Listy však môžete pridať aj do šalátu. Cibuľky cesnaku medvedieho môžete používať namiesto cesnaku, ktorý bežne používate. Ľudia s citlivým žalúdkom by mali listy a cibuľky nakrájať nadrobno a zaliať ich horúcim mliekom. Potom už len stačí nechať vylúhovať a piť po dúškoch. Ak túžite  mať tento „všeliek“ doma, tak si urobte liehový výťažok – tinktúru. Používame denne 12 kvapiek vo vode. Kvapky napomáhajú lepšej pamäti, zabraňujú arteroskleróze a zbavujú nás aj iných problémoch. Cesnak medvedí je veľmi dobrý pomocník pri problémoch so žalúdkom a čriev. Je vhodný pri akútnych hnačkách alebo pri zápche, ktorú sprevádzajú silné kŕče.

Škrkavky a hlísty sa po určitej dobe strácajú. Zlepšuje sa výkonnosť čriev a tým sa strácajú ťažkosti. Poľavujú aj žalúdkom vyvolané poruchy, činnosti srdca, nespavosť, ale aj tie ťažkosti, ktorých pôvod je vo zvápenatení ciev alebo vo vysokom krvnom tlaku. Z cesnaku možno urobiť aj víno, ktoré napomáha predovšetkým starým ľuďom, ktorí majú problémy s dýchaním.  Odporúča sa aj pri tuberkulóze.

Švajčiarsky lekár a bylinkár Künzle, túto rastlinu naozaj chválil.  „Prečisťuje celé telo, vyháňa choré látky, ozdravuje krv, vyháňa a zabíja jedovaté látky.
Stále chorí ľudia, ktorí majú múčnatú tvár, tbc krčných uzlín, ktorí sú reumatici, mali by si tento cesnak ceniť ako zlato.
Žiadna bylinka na zemi nie je tak účinná pre prečistenie žalúdka, čriev a krvi.
Mladí ľudia by rozkvitli ako ružový záhon a vypučal ako vetvička jedľa na slniečku. „

Tiež sa zveril s tým, že pozná rodinu, ktorá po roky navštevovala lekára s tým, že trpí silnými vyrážkami. Potom začali používať medvedí cesnak a nemohli si jeho účinky vynachváliť. Ich vyrážky zmizli a cítili sa oveľa lepšie.

Spôsoby užívania

Obľúbený spôsob užívania je ako korenie. Listy cesnaku sa nakrájajú na menšie kúsky, ktoré potom možno použiť do nátierok, polievok a šalátov.

Víno z cesnaku medvedieho: Budete potrebovať hrsť nakrájaných listov, krátko povaríme v asi 1/4 bieleho vína, osladíme podľa chuti medom.
Obdeň môžete popíjať po dúškoch.

Tinktúra z cesnaku medvedieho: Nakrájané listy alebo cibuľky  naplníme až po hrdlo fľaše, zalejeme 38 až 40% ražnou alebo inou doma vypálenou pálenkou. A necháme 14 dní odležať na teplom mieste. Používa sa denne 10 až 15 kvapiek do vody.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. mája 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.