Chystáte sa na rýchlu, chutnú a cenovo dostupnú večeru, ktorá zaujme každého člena rodiny? Nevynechajte našu kukuřičnou polievku, ideálnu voľbu pre malých aj veľkých!
Kukurica je obľúbenou surovinou nielen v slovenskej kuchyni. Táto všestranná plodina sa objavuje v množstve medzinárodných receptov, a či už ju podávate varenú s maslom a soľou, alebo ako korenenú pochúťku, vždy skvele chutí. V našej kukuřičnej polievke sa malé zrnká stanú hviezdami večera. Zahrnúť ich môžete nielen do polievok, ale aj do pečených zemiakov, na pizzu, alebo pridať do teplých či studených zeleninových šalátov. Kukurica je tiež základom pre tradičné mexické tortilly vďaka svojej prirodzenej bezlepkovosti a hodí sa aj na prípravu rôznych kaší. Okrem skvelého chuťového profilu prináša kukurica aj množstvo výživných benefitov – je bohatá na kvalitné sacharidy, vlákninu a obsahuje vitamíny A, C, skupiny B, hořčík a draslík. Tieto vlastnosti z nej robia ideálnu surovinu pre zdravú a vyváženú stravu.
Kukuričná polievka
Čas prípravy: 25 minút
Ingrediencie:
- 300 g mrazenej kukurice
- 1 000 ml zeleninového vývaru
- 2 väčšie zemiaky
- 1 cibuľa
- 150 ml smotany na varenie
- hrsť sekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie
Príprava:
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Cibuľu nasekajte nadrobno. Na panvici rozohrejte maslo a pozvoľna ju opekajte, kým nezačne mierne zlatnúť.
- Pridajte zemiaky a kukuricu, krátko orestujte a zalejte vývarom. Osoľte a varte pod pokrievkou 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte smotanu a potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Pokiaľ ju chcete mať dokonale hladkú, prepasírujte ju cez sitko. Podľa potreby polievku dochuťte soľou a korením.
- Pri podávaní polievku posypte pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Pridať môžete aj krutóny zo staršieho pečiva, opečené kocky slaniny alebo štipku sušeného chilli.