Máte pocit, že ste príliš prejedení a hľadáte zdravý spôsob, ako odľahčiť svoj jedálniček? Tento jednoduchý, ale vynikajúci recept na krúpy je skvelou voľbou, ako pridať do stravy niečo výživné a zároveň si pochutnať. Krúpy sú totiž jednou z najuniverzálnejších surovín, ktoré sa dajú využiť mnohými spôsobmi. Či už sa jedná o polievky, hlavné jedlá alebo prílohy, krúpy sa hodia k mnohým ingredienciám, ako sú syry, zelenina či údeniny. Ak hľadáte niečo nové a zdravé, tento recept si zamilujete.
Čo sú krúpy a ako ich využiť?
Pokiaľ sa o krúpach rozhodujete prvýkrát, možno vás prekvapí, že nejde o jeden konkrétny druh obilniny. Krúpy sú totiž zrná rôznych obilnín, ktoré boli zbavené svojej šupky. Môžu to byť zrná ovsa, jačmeňa, pohánky, ale aj moderný bulgur, ktorý je známy pre svoje výživové hodnoty. Bulgur pochádza z pšenice durum, teda tvrdej pšenice, z ktorej sa vyrábajú napríklad talianske cestoviny. Krúpy môžu byť buď celé, alebo lámané, čo vám umožní si s nimi vyhrať v rôznych receptoch.
A prečo ich teda začať používať? Aj keď krúpy nie sú považované za celozrnnú potravinu, obsahujú množstvo nutrične cenných látok, ktoré sú pre naše telo prospešné. Či už ide o vlákninu, minerály alebo vitamíny, krúpy vám pomôžu obohatiť vašu stravu. Pridanie krúpov do jedálnička môže znamenať nielen zmenu, ale aj zlepšenie vašej výživy. A to všetko za veľmi prijateľnú cenu.
Pôvodne krúpy slúžili ako dôležitá zložka českej kuchyne, a to už od čias našich predkov. Možno ste už počuli o tradičnom vianočnom pokrme, hubovom kube, ktorý sa pripravoval s krúpami, než sa stali bežnejším jedlom kapor a zemiakový šalát. Dnes už krúpy nie sú tak populárne, ale stále majú svoje miesto v mnohých domácnostiach a ich príprava je veľmi jednoduchá.
Recept na krúpy s vajcom
Keď príde na prípravu jedál s krúpami, určite by ste nemali minúť tento recept. Ide o jedlo, ktoré si obľúbia nielen milovníci tradičnej kuchyne, ale aj tí, ktorí majú radi rýchle a chutné jedlo. Môžete skúsiť napríklad pohánku s údeninou a vajcom, čo je pokrm, ktorý je nielen výživný, ale aj veľmi chutný.
Začnite tým, že si uvaríte pohánku. Nezabudnite ju variť zvlášť, aby sa správne uvarila. Na to si pripravte dvojnásobok množstva vody alebo vývaru a pridajte štipku soli. Pohánku varte na miernom ohni približne 10 minút a potom ju nechajte pod pokrievkou ešte 15 minút dôjsť. Tento postup zaistí, že pohánka do seba nasaje všetku tekutinu a bude jemná a nadýchaná.
Medzitým si na panvičke rozohrejte trochu masla alebo olivového oleja a opražte na kocky nakrájanú šunku, klobásu alebo inú údeninu podľa vašej voľby. Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať nakrájanú cibuľu, cesnak alebo jarnú cibuľku, ktorá pokrm obohatí o svieže tóny. Pokiaľ preferujete vegetariánsky variant, môžete mäso nahradiť syrom alebo zeleninou.
Keď je údenina dobre opečená a zelenina mäkká, pridajte uvarenú pohánku a všetko premiešajte. Potom pridajte vidličkou rozšľahané vajcia a starostlivo miešajte, kým sa vajíčka nerozprestrie rovnomerne do zmesi. Nezabudnite mať všetko na miernom ohni a občas zamiešať, aby sa vajcia dobre upiekli, ale neboli presušené. Akonáhle je zmes dostatočne hustá a vajíčka sa krásne zrazia, môžete vypnúť sporák.
Tento pokrm podávajte teplý, najlepšie so šalátom alebo napríklad nakladanými uhorkami, ktoré pridajú čerstvosť a ľahkosť. A čo viac, môžete si ho upraviť podľa vlastnej chuti a použiť na to rôzne suroviny, ktoré máte doma.
Alternatívy k ryži
Ryža je samozrejme skvelá, ale ak chcete do svojho jedálnička pridať nejakú novinku, krúpy, bulgur alebo quinoa sú vynikajúcimi alternatívami, ktoré sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny. Vyskúšajte ich a doprajte si zdravé a rýchle jedlo, ktoré vám spestrí váš jedálniček.