Pri správnom skladovaní vydrží pšeničné pečivo dobré dva dni a chlieb ešte dlhšie.
Tu je pár nesprávnych rád, ktoré ste možno počuli ako tie správne
Skladovanie v chladničke
Niektorí ľudia propagujú skladovanie chleba v igelitovom sáčku v chladničke. Tento spôsob uskladnenia sa hodí možno iba lete, kedy teploty stúpajú nad 30 ° C. Rozkladné procesy pečiva sa síce o niečo spomalia, napriek tomu ho neskladujte v chlade 5-8 ° C dlhšie ako jeden deň, pretože podľa odborníkov chleba v chladničke rýchlejšie tvrdne a má tú vlastnosť, že do seba naťahuje všetky cudzie pachy. Prídete tak o jeho príjemnú vôňu a chuť.
V igelitovom sáčku na linke
Skladovať pečivo v igelitovom sáčku sa odporúča iba v jednom prípade, a to keď ho budete zamrazovať, inak nechávať pečivo v plastovom obale je chyba. Vďaka nepriedušnosť igelitu pečivo získava po 4 -6 hodinách, chlieb po 12-14 hodinách nepríjemnú gumovú konzistenciu a navyše plesne v sáčku rastú oveľa rýchlejšie.
V papierovom sáčku
Pred igelitovým sáčkom dajte prednosť papierovému, má totiž lepšie priedušné vlastnosti a pomáha prirodzenej regulácii vody v pečive. Chlieb alebo pečivo však nenechávajte v papierovom obale len tak voľne ležať, hrozí rýchlejšie vyschnutie, a to aj za obdobie kratšie ako 24 hodín. Pečivo v tomto obale uskladnite na suchom a uzavretom mieste napríklad v šuplíku alebo chlebníku.
Podľa rád babičiek
Naše babičky radili skladovať chleba zabalený v utierke na ošítke, položený na stole, aby si každý mohol odkrojiť, tak vraj chlieb vydržal chutný aj 14 dní. Ich rada nestráca múdrosť ani dnes. V čistej bavlnenej utierke vydrží pečivo a chlieb naozaj dlhšie čerstvý. Utierka z bavlny absorpuje prebytočnú vlhkosť a kupovaný chlieb si v nej udrží dobrú kvalitu aj 3-4 dni.
V chlebníku
Tento spôsob uskladnenia odporúčajú odborníci z pekární. Stačí len pečivo či chlieb zabaliť do čistej utierky a vložiť do nádoby zvanej chlebník a skladovať pri izbovej teplote medzi 20-25 ° C. Biele pečivo vydrží takto uskladnené 1-3 dni, pšenično-ražný chlieb 3-5 dní, chlieb z celozrnnej múky 4 dni a ražný chlieb až 7 dní.
Zmraziť a rozmraziť
Mrazenie pečiva je skvelou voľbou, ak nemáte čas nakupovať každý deň čerstvé. Bujneniu mikróbov a baktérií zabránia nízke teploty pod -15 ° C. Pečivo má schopnosť zostať ako čerstvé, ale pozor, čím dlhšie bude v mrazničke uskladnené, tým viac hrozí nasatie pachov.
Pred zmrazením chlieb nakrájajte na plátky a každý zvlášť zabaľte do alobalu alebo fólie, aby sa lepšie rozmrazoval. Ovšem lepšie ako igelit je umelohmotná dóza. Pokiaľ chcete pečivo rozmraziť, vložte ho do rúry vyhriatej na 130 ° C alebo do hriankovača. Môžete ho tiež vybrať večer z mrazničky a nechať len tak rozmraziť, ale nebude už tak chrumkavé.