Ak sa snažíte obmedziť množstvo sacharidov vo svojom jedálničku alebo musíte dodržiavať bezlepkovú diétu, určite vyskúšajte recept na populárny oopsie chlieb. Tento recept je ľahký, rýchly a vyžaduje len tri jednoduché ingrediencie. V článku sa dozviete, prečo si oopsie chlieb získal takú obľubu a ako ho môžete prispôsobiť svojmu vkusu.
Recept na oopsie chlieb: Skvelá náhrada za tradičné pečivo
Ak sa snažíte znížiť množstvo sacharidov v strave alebo musíte dodržiavať bezlepkovú diétu, určite by ste mali vyskúšať recept na obľúbený oopsie chlieb. Potrebovať budete len vajcia, smotanový syr a prášok do pečiva.
Oopsie chlieb získal obrovskú popularitu medzi priaznivcami nízkosacharidového stravovania a keto diét, ktoré sú založené na vysokom príjme bielkovín. Tieto výživové smery sú pomerne kontroverzné, pretože dlhodobé vynechávanie akýchkoľvek zložiek stravy môže telu škodiť. Pre správne fungovanie potrebujeme všetko – bielkoviny, tuky aj sacharidy (najlepšie tie komplexné).
Ak však chcete zvýšiť príjem bielkovín v strave alebo znížiť množstvo konzumovaného pečiva, určite tento recept vyskúšajte. Je jednoduchý, potrebujete naň len pár ingrediencií a na rozdiel od rôznych proteínových alebo tzv. večerných chlebov vás vyjde oopsie chlieb oveľa lacnejšie.
Nadýchaný ako obláčik
V angličtine sa oopsie chlieb často označuje ako cloud bread – teda obláčkový chlieb. Je naozaj veľmi ľahký a nadýchaný, čo je vďaka snehu z bielkov. Ten sa pridáva do základnej zmesi zo žĺtkov a smotanového syra, ako je napríklad žervé, lučina, mascarpone alebo Philadelphia. Použiť môžete aj grécky jogurt alebo tvaroh.
Základné cesto môžete dochutiť čerstvými alebo sušenými bylinkami, napríklad tymiánom, oreganom, rozmarínom alebo bazalkou. Oopsie chlieb sa podáva rovnako ako bežné pečivo – s maslom, šunkou, syrom, nátierkou alebo ako príloha k polievke, zeleninovému šalátu, dusenej zelenine či strukovinám. Vyskúšate ho?
Oopsie bread (bezlepkové proteínové placky)
- Doba prípravy: 45 minút
- Počet porcií: 6 väčších placiek
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 120 g krémového syra
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- ¼ lyžičky soli
- korenie
Príprava:
- Všetky suroviny vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Rúru predhrejte na 150 ºC, plech vyložte papierom na pečenie.
- Opatrne oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky dôkladne premiešajte so syrom, práškom do pečiva, soľou a čiernym korením. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh.
- Sneh jemne vmiešajte do žĺtkovo-syrovej zmesi, aby zostal nadýchaný. Pomocou veľkej lyžice alebo naberačky naneste zmes na plech a vytvorte 6 kôpok a ľahko ich rozotrite do okrúhleho tvaru.
- Placky vložte do rúry a pečte cca 25 minút do zlatej farby. Po vychladnutí ich uchovávajte v chladničke v sáčku alebo pod poklopom, aby neoschli. Môžete ich tiež zamraziť.