Predstavte si tú vôňu, ktorá vás okamžite prenesie do starodávnej kuchyne, kde sa rodia tie najchutnejšie rodinné recepty. Príjemná aróma čerstvo upečených jabĺk a škorice, ktorá naplní celý dom, je priam nezameniteľná. November je ideálny čas na pečenie tradičných rakúskych dezertov, a čo by mohlo byť lepšie než klasický viedenský závin? Tento recept vás nielen zahreje počas chladných večerov, ale aj poteší vašich blízkych svojou neodolateľnou chuťou. Vyskúšajte s nami tradičný recept na viedenský závin s mandľami a objavte, prečo je tento dezert taký obľúbený po celé generácie.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžicu oleja
- štipku soli
- 1 vajce
- 1 lyžica masla
Ingrediencie na náplň:
- 125 g masla
- 4 lyžice strúhanky
- 75 g hrozienok
- 2 kg jabĺk, ak sú kyslé
- 100 g cukru
- 74 g sekaných mandlí
- 1 lyžičku škorice
- 2 lyžice práškového cukru
Cesto
Múku preosejeme, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme olej, vajcia, soľ a 125 ml vlažnej vody a všetko spracovávame tak dlho, aby vzniklo hladké cesto. Urobte bochník, prikryjete ho nahriatou miskou a asi 45 minút necháme odpočívať.
Náplň
Rozpustíte 100 g masla a na ňom opečieme strúhanku. Jablká nakrájajte na tenké plátky, tie zmiešame s hrozienkami, škoricou, cukrom a opečenou strúhankou.
Závin
Na dosku položíme utierku, pomúčime ju a cesto na nej tenko rozvaľkáme. Cesto potrite lyžicou rozpusteného masla, ruky si namúčte, vsunieme pod cesto a odspodu ich rozťahujeme do všetkých strán. Cesto musí byť tak tenké. Na cesto nasypeme jablkovú náplň. Potom na užšej časti zdvihneme utierku a závin opatrne zrolujeme. Prehneme okraje a bočné strany a pevne pritlačíme. Plech si vymastite tukom a preneseme závin. Závin potrieme rozpusteným maslom a pečieme po dobu 30 až 40 minút v rúre, ktorú si predhrejeme na 200 °C.
Práve ste upiekli vynikajúci viedenský závin, na ktorom si pochutná vaša rodina či návšteva.