Chlieb je základom našej stravy a mnohí z nás sa snažia vyberať si zdravšie varianty. Ak chcete mať istotu, že jete naozaj zdravý tmavý chlieb, najlepšou voľbou je upiecť si ho doma. Tento recept od známej cukrárky Mirky vám poskytne návod, ako si pripraviť chutný a výživný chlieb priamo vo svojej kuchyni.
Milujete chlieb? Tu je recept na zdravý tmavý chlieb, ktorý si môžete upiecť doma
Ak patríte medzi milovníkov chleba a chcete mať istotu, že jete skutočne zdravý tmavý chlieb, nekupujte ho, ale upečte si ho sami. Ideálne podľa overeného receptu, ktorý vám práve teraz ponúkame. Tento recept pripravila vynikajúca cukrárka Mirka.
Ktorý chlieb je najlepší?
Často sa prikláňame k tmavým druhom pečiva a chleba v domnení, že sú zdravšie. Avšak ak chcete mať stopercentnú istotu, upečte si chlieb sami. Iba tak budete presne vedieť, čo skutočne jete.
Tmavý chlieb zvyčajne obsahuje určitý podiel ražnej múky, ale to nemusí platiť vždy. Tmavú farbu možno dosiahnuť aj prifarbovaním (karamelom, praženým jačmeňom a podobne). Preto môže byť tmavý aj pôvodne svetlý pšeničný chlieb.
Prečo začínať s droždím?
Naučiť sa piecť chlieb s droždím je základ. Je to ako keď sa malé dieťa učí chodiť. Až keď to zvládne, môže začať behať. Keď zvládnete pečenie ražno-pšeničného chleba s droždím zo zdravšej celozrnnej múky, môžete potom prejsť na kváskový chlieb.
Suroviny
- 250 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 250 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 7 g sušeného droždia
- 9 g soli
- 40 g čierneho kakaa
- 10 g rasce
- 350 g vlažnej vody
- 30 g
- 40 g medu
Ako na to
- Do misy preosejte obe múky, pridajte drvenú rascu, soľ a kakao ako uhol (sľubuje čiernočiernu farbu), premiešajte.
- Do ďalšej nádobky nalejte vodu, nasypte sušené droždie, pridajte med a taktiež premiešajte.
- Rozmiešané droždie teraz príde do misy k múkam, koreniu a kakau. Ešte prilejte olej a zarobte cesto, ale poctivo.
- Nechajte ho v kľude kysnúť, prikryté utierkou, minimálne 2 hodiny.
- Cesto znovu premiešajte a opäť nechajte vykysnúť. Riaďte sa tým, že vykysnuté cesto má zdvojnásobiť svoj objem.
- Na doske z neho vytvorte úhľadný valček. Alebo iný tvar, pokiaľ nebudete chcieť piecť chleba vo forme.
- Vymažte formu na chleba a cesto do nej vložte, prikryte a zase nechajte vykysnúť. Až cesto znova zdvojnásobí svoj objem.
- Rúru rozpáľte na 250 °C, potom teplotu nepatrne znížte na 240 °C a chleba pečte približne 30 minút.