Upečte si bábovku v štýle torty Red Velvet

Zdieľať
torta red velvet
Upečte si bábovku v štýle torty Red Velvet Foto: www.freepik.com

Red Velvet je jedným z najznámejších a najelegantnejších dezertov na svete. Jeho jedinečná červená farba a lahodná krémová poleva robia z tohto koláča obľúbený výber na slávnostné príležitosti. Vyskúšajte ho v netradičnej podobe bábovky a očarte svojich hostí!

Red Velvet patrí medzi najslávnejšie a najelegantnejšie koláče na svete. Ak patrí medzi vaše obľúbené dezerty, zamilujete si ho aj v podobe tejto bábovky.

História Red Velvet nie je úplne jasná, no často sa jeho autorstvo pripisuje cukrárom z newyorského hotela Waldorf Astoria, kde sa objavil v ponuke v roku 1940. Podobný dezert sa však údajne piekol už v 19. storočí v Anglicku a niektoré zdroje hovoria o jeho pôvode v južných štátoch USA. Je isté, že si získal popularitu po celom svete a zaradil sa medzi zákusky, ktoré sa podávajú pri slávnostných príležitostiach. Veľmi obľúbený je aj ako svadobná torta.

Farebná alchýmia

Charakteristickým znakom tohto koláča je jeho červená farba. Táto farba je trochu záhadou – hovorí sa, že za ňu pôvodne stála chemická reakcia kakaa s kyslým octom alebo podmaslím. Niektoré recepty odkazujú na použitie šťavy z červenej repy, ale v súčasnosti je najčastejšie používaným červené potravinárske farbivo. Ak chcete dosiahnuť dokonalý odtieň, nespoliehajte sa na bežne dostupné práškové farbivá a siahnite po gélovej variante. Práve táto možnosť vykúzli dokonalý farebný efekt.

Krém ako poleva

S červenou farbou koláča Red Velvet krásne kontrastuje biely krém, ktorý sa pripravuje z krémového syra, cukru a masla. V klasickom recepte je potrebné korpus rozrezať na niekoľko plátov a tie následne premazávať a spájať. S bábovkou budete mať menej práce – krém sa v tomto prípade používa ako poleva.

Okrem klasického krému môžete vyskúšať aj rôzne variácie, napríklad pridanie citrónovej kôry pre sviežejší nádych alebo vanilkový extrakt pre intenzívnejšiu chuť. Ak preferujete zdravšie alternatívy, môžete použiť med namiesto cukru a grécky jogurt namiesto masla. Takýmto spôsobom vytvoríte ľahšiu a menej kalorickú verziu tohto obľúbeného dezertu.

Bábovka Red Velvet

Doba prípravy: 70 minút

bábovka
Upečte si bábovku v štýle torty Red Velvet Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 110 g masla
  • 220 g krupicového cukru
  • 2 vrecká vanilkového cukru (16 g)
  • 2 väčšie vajcia
  • 240 ml cmar
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica červeného gélového potravinárskeho farbiva
  • 3 lyžice holandského kakaa
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g krémového syra (lučina, Philadelphia)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru (8 g)
  • 2 lyžice mlieka

Príprava:

  1. Všetky ingrediencie vyberte z chladničky 60 minút vopred, aby došlo k izbovej teploty. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte zmäknúť. Odvážte si suroviny a rozdeľte ich do misiek, nech vás pri príprave nič nezdržiava. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte polohrubú alebo hrubú múkou, použiť je možné aj strúhanku. Rúru predhrejte na 170 ºC.
  2. V miske zmiešajte múku, kakao a soľ. cmar dôkladne premiešajte s potravinárskym farbivom. Vo väčšej mise potom vyšľahajte zmäknuté maslo a po častiach doň pridajte krupicový a vanilkový cukor, potom zašľahajte obe vajcia. Potom striedavo pridávajte múčnu zmes a zafarbené cmar. Na záver v hrnčeku zmiešajte ocot s jedlou sódou a vmiešajte do cesta.
  3. Hotové cesto ihneď nalejte do vymastenej formy a vložte do rúry. Pečte približne 45 minút – pred koncom pečenia zapichnite do bábovky špajľu. Pokiaľ na nej nelipnú vlhké omrvinky, je bábovka upečená. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte 5 minút odpočinúť a potom vyklopte.
  4. Než sa bábovka upečie, pripravte si polevu. Krémový syr prešľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom a 2 lyžicami mlieka. Zmes by mala byť ľahko tekutá, aby po bábovke stekala a vytvorila pekný efekt. Pokiaľ sa vám zdá príliš hustá, pridajte mlieko navyše. Hotovú polevu nalejte na vychladnutú bábovku.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané