Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Uhorka pre krásu aj zdravie

reklama:

Hadovka a nakladačka

Uhorky
www.gettyimages.com

Sú známe dva druhy uhoriek. Jednak uhorka dlhá a štíhla s hladkou šupkou, ktorú poznáme ako šalátovú. Tie druhé bývajú silnejšie, s bradavičnatou šupkou, ktoré nikdy nenechávame dorásť. Naopak tie najvyhľadávanejšie sú drobnejšie plody (o veľkosti 7 – 9 cm), ktoré nakladáme. Tento druh poznáme ako nakladačky.

Čo uhorka skrýva

Dužina sa skladá z viac ako z 95% vody, 2,5% cukru a minerálov. Nezanedbateľné je aj množstvo vitamínov, predovšetkým C, B1 a B2. Cenné sú i bielkoviny, ktoré prečisťujú ústrojenstvo, povzbudzujú ľadviny, obmedzujú bunkové bujnenie a pôsobia hojivo na pokožku. Vytlačená šťava posilňuje pružnosť vlasov a väzivových tkanív. Preto tiež často prikladáme plátky uhorky na pleť a oči. Uhorky pleť prečisťujú, upokojujú zápaly a opuchy očí.

Ako ich nakupovať a skladovať

Vďaka tomu, že si uhorku môžeme pestovať v skleníkoch, je táto zelenina ku kúpe po celý rok. Vonkajšie odrody dozrievajú od júla do októbra. Kupujeme vždy rovnomerne zelený tuhý plod – bez trhliniek a kazov. Uhorka začína hniť od špičky! Niektoré druhy bývajú nahorklé.. V chladnej miestnosti nám uhorka vydrží 3 – 4 dni. V chladničke ju môžeme bez obáv skladovať aj týždeň. Ak chceme urýchliť dozretí uhoriek, skladujeme ich spoločne s paradajkami.

Zdravé využitie uhorky

Uhorka je najchutnejšia v najrôznejších šalátoch. Olúpané a rozkrájané plody trpia vzdušným kyslíkom, tým dochádza k veľkým stratám vitamínu C, preto ich krájame až pred konečnou úpravou. Uhorka sa pridáva do studených polievok, na obložené sendviče a chlebíčky. Nastrúhané uhorky sa pridávajú do jogurtov a tvarohov . Tiež ich môžeme rovnako ako cuketu plniť mletým mäsom a zapekať . Osolením uvoľní uhorka vodu, ktorú môžeme podľa potreby zliať. Uhorka je veľmi žiadanou zeleninou pri udržiavaní štíhlej línie a pri rôznych diétach. Tiež ju nájdeme v rade kozmetických prípravkov.

Ako nezničiť vitamíny

K lúpaniu, škrabaniu a krájaniu používame len ostré škrabky a nože z nehrdzavejúcej ocele. Aj naše strúhadlá by mali byť z nerezu, zamedzíme tak styk uhorky s ťažkými kovmi, ktorý napomáhajú jej okysličovaniu. Na podávanie a prípravu pokrmov berieme príbory a riad z dreva a umelých hmôt, skla alebo nehrdzavejúceho kovu.

Uvíta ju aj pleť

Nastrúhajte si teda uhorku do kyslej smotany a očistime si tvár touto „pleťovou maskou“ od zimného chladu. Dajme si dva chladivé plátky na unavené oči a hneď budeme svet vidieť jasnejšie. A kto má pevnú vôľu, môže držať dennú uhorkovú diétu – ráno uhorka, na desiatu pol uhorky, na obed uhorka, na olovrant pol uhorky a na večeru ešte jedna uhorka. A na pitie uhorková šťava.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. júna 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.