Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si udržať chuť leta po celý rok?

BRATISLAVA 23. júna 2016 (DRAN/PR) – Najlepší spôsob je spracovať zeleninu a ovocné plody tak, aby ste si podmanivé vône a chute leta mohli užiť hocikedy počas roka. Ak aj vy uprednostňujete vlastnoručne vyrobenú „kvalitku“ pred hotovými produktami zo supermarketu, prinášame vám zopár receptov, vďaka ktorým si leto na jazyku pripomeniete hoc aj počas mrazivej zimy.

Basket With Fresh Organic Vegetables

Sirup z bobuľového ovocia

Dobrý sirup dokážeme okrem tradičných postupov vyrobiť aj pomocou odšťavovacieho hrnca. Suroviny sa v ňom nevaria, ale sú spracované pomocou pary. Nemusíme ich preto následne sterilizovať, a napriek tomu vydržia (pri zachovaní hygienických pravidiel) minimálne 1 rok.

Potrebujeme:

1 kg čiernych ríbezlí

1 kg kryštálového cukru

bylinky – podľa fantázie

Fruchtsirup

Do spodnej nádoby odšťavovacieho hrnca nalejeme vodu a dáme ju variť. Keď začne voda vrieť, vložíme do hornej nádoby ríbezle spolu s cukrom a premiešame. Môžeme pridať pár vňatí čerstvých byliniek, ktoré výslednú chuť ozvláštnia. Vhodná je napr. materina dúška, ale fantázii sa medze nekladú.

Náš tip:  Podobným spôsobom môžete spracovať takmer každé bobuľové ovocie, rovnako môžete postupovať aj pri výrobe čisto bylinných sirupov.

Kečup

Základné suroviny:

1 kg olúpaných paradajok

0,5 kg jabĺk

250 g cibule

1 cvikla

5 strúčikov cesnaku

100 g kryštálového cukru

1 dcl octu

4 KL soli

½ KL mletého čierneho korenia

1 KL sladkej papriky

1-2 KL ostrej papriky

Koreniny:

4 guľôčky čierneho korenia

nové korenie

4 bobkové listy

1 feferónka

3 klinčeky

Tomato sauce

Suroviny dáme rozvariť do hrnca spolu s koreninami, ktoré zaviažeme do gázy. Po uvarení – cca 40 minút – vyberieme gázu a zmes po vychladnutí rozmixujeme do hladka. Touto zmesou plníme zaváracie poháre, ktoré dáme ešte na 30 minút sterilizovať pri teplote 85°C.

 

Papriková nátierka

2 kg kápie

0,5 kg cibule

120 g kryštálového cukru

1 dcl octu

3 strúčiky cesnaku

5 feferóniek

Raw bread with a spread decorated with pepper and tomatoes

Všetko dobre zomelieme a dáme variť na cca 1,5 hod. Po vychladnutí ešte rozmixujeme, nalejeme do zaváracích pohárov a cca 30 minút sterilizujeme pri teplote 85°C.

Náš tip: Po ochutnaní tejto lahôdky zistíte, že je dobré robiť naraz hneď dve dávky – jedna je málo

Máte už zeleninu, ovocie a všetky potrebné suroviny pripravené? Ak vám na výrobu chutných domácich výrobkov chýbajú už len šikovní pomocníci, navštívte náš e-shop na www.kinekus.sk. U nás nájdete všetko, čo potrebujete nielen do kuchyne, ale aj do záhrady či dielne.

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júna 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...