Je to vysoká, veľmi štíhla jednoročná bylinka s modrými kvietkami. Už dávno bol však cenený aj pre svoje využitie v bylinkárstvo a boli známe pozitívne účinky na ľudské zdravie pri konzumácii jeho semienok.
Účinky na zdravie:
- podporu črevnej peristaltiky – vysoký obsah vlákniny prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu
- zníženie kyslosti v žalúdku, zmiernenie žalúdočných ťažkostí (pálenie záhy, nevoľnosťou, zápalov žalúdka)
- odbúranie problémov so sliznicami (zlepšenie stavu tráviacej sústavy, liečba bolesti v krku) – hlien, ktorý sa okolo semienka vytvoria po jeho namočení, lipne na slizniciach a chráni ich
- zlepšenie stavu pri kožných ťažkostiach (akné, psoriáza, ekzémy)
- zníženie opuchov
- zvýšenie hybnosti kĺbov
- zmiernenie príznakov diabetu
- zníženie krvného tlaku, hladiny cholesterolu, cukru v krvi
- podpora adekvátneho fungovania prostaty
- zlepšenie psychického stavu
Doporučené formy a množstvo užívania ľanových semienok
Semienka je potrebné pri konzumácii dôkladne požuť, rozomlieť či rozdrviť. Drvené je ideálne okamžite spotrebovať alebo držať v uzavretej nádobe v chladničke, inak by došlo k zožltnutiu. Je možné ich nechať tiež naklíčiť alebo chvíľu napučať vo vode. Potom možno vmiešať do jogurtu, šalátu či ovsenej kaše. Môžete s nimi ozdobiť napríklad aj polievku alebo pripravené pečivo. Svoje využitie nájde aj v nápojoch, kedy ich rozdrvené môžete vmiešať do džúsu alebo ovocného kokteilu. Popíjať možno aj odvar z ľanového semienka.
Pri kožných problémoch sa odporúča nechať ho namočené vo vode a následne rozmixovať a aplikovať na postihnuté miesta. V tomto prípade je možné využiť aj ľanový olej vylisovaný zo semien. Zábaly z ľanového semienka je možné aplikovať v prípade opuchov, kŕčov a zápalov.