Tzatziki je osviežujúci grécky pokrm, ktorý vyniká svojou univerzálnosťou a jednoduchosťou prípravy. Táto lahodná omáčka z gréckeho jogurtu a čerstvých uhoriek je ideálnym spoločníkom pre horúce letné dni. Jej chuť sa skvele hodí k rôznym jedlám, od grilovaného mäsa až po zeleninové pokrmy, a jej príprava zaberie len pár minút. V tomto článku sa dozviete, ako si pripraviť autentické tzatziki a ako ho využiť v kuchyni.
Tzatziki: Osviežujúca grécka omáčka do každej kuchyne
Tzatziki patrí medzi najznámejšie jedlá gréckej kuchyne. Táto svieža omáčka z hustého gréckeho jogurtu a chrumkavých uhoriek je ako stvorená pre horúce letné dni. Vynikajúco chutí v kombinácii s grilovaným mäsom a je ideálna na pikniky či grilovačky.
Tzatziki je neuveriteľne univerzálna omáčka, ktorú môžete podávať rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa používa ako dip k pita chlebu, čerstvej zelenine alebo grilovanému mäsu – hlavne k gyrosu a souvlaki. Výborne dopĺňa aj ryby, šaláty a je skvelou alternatívou majonézy v sendvičoch a hamburgroch.
Špeciálny šmrnc dodá aj mäsovým guľkám alebo zeleninovým fašírkam z šošovice a cíceru. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla – za 15 minút máte hotovo a môžete servírovať.
Základné suroviny na tzatziki:
- Grécky jogurt: Základná zložka, ktorá omáčke dodáva krémovú konzistenciu a jemnú kyslosť. Používajte hustý grécky jogurt, ktorý je bohatý na bielkoviny a má jemnú textúru. Bežný biely jogurt je príliš riedky. Alternatívou môže byť smotanový jogurt, ktorý je však potrebné nechať odkvapkať cez plátno, aby sa zbavil prebytočnej srvátky.
- Uhorky: Čerstvé šalátové uhorky môžete nastrúhať so šupkou alebo bez nej – záleží na vašich preferenciách. Po nastrúhaní ich dôkladne stlačte a vyžmýkajte v cedníku, aby omáčka nebola príliš vodnatá.
- Cesnak: Jemne nasekaný alebo prelisovaný cesnak dodáva omáčke výraznú chuť. Množstvo prispôsobte svojej chuti – začnite s jedným strúčikom a podľa potreby pridajte viac.
- Olivový olej: Extra panenský olivový olej dodáva tzatziki výnimočnú chuť a zvýrazní ostatné ingrediencie. Používajte kvalitný olivový olej, ideálne vyrobený v Grécku.
- Kôpor: Čerstvý mladý kôpor je tradičná bylinka, ktorá v tzatziki nesmie chýbať. Používajte len jemné časti vňate. Okrem kôpru môžete do tzatziki pridať aj čerstvú aromatickú mätu.
- Ocot alebo citrónová šťava: Kyslá zložka dodá omáčke sviežosť a vyváženosť. Používajte kvalitný biely vínny ocot alebo citrónovú šťavu.
Tzatziki
Doba prípravy: 15 minút
Ingrediencie:
- 400 g gréckeho jogurtu (10 % tuku)
- 1 šalátová uhorka
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice nakrájaného kôpru
- 1-2 lyžice nasekaných mätových lístkov (možno vynechať)
- 1 lyžica citrónovej šťavy alebo vínneho octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ, korenie
Príprava:
- Uhorku postrúhajte na hrubom strúhadle, vložte do sita alebo sitka a nechajte vykvapkať prebytočnú vodu.
- Do jogurtu vmiešajte nasekaný kôpor a mätu, ak ju chcete použiť, pridajte prelisovaný strúčik cesnaku, ¼ lyžičky soli, citrónovú šťavu a čerstvo mleté korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Odkvapkanú uhorku ešte dôkladne vyžmýkajte a potom ju pridajte do ochutenej